Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
chemia w żywności | dania wegańskie | dania wegetariańskie | zupy

Biała zupa szparagowa / White asparagus soup

29 czerwca 2013

Białe szparagi są tak pyszne i oryginalne w smaku, że nie potrzebują wielu dodatków. Ta prosta zupa wymaga tylko kilku podstawowych składników. Trochę białego pieprzu i koperek dopełniają całości. Zupę można ugotować na delikatnym bulionie warzywnym albo na wodzie. Obie wersje są smaczne, choć ta z bulionem z oczywistych względów jest trochę bogatsza. Całkowicie wegańska i bezglutenowa – żadnej mąki ani śmietany. Lekka, zdrowa i pyszna 🙂

Simple white asparagus soup with white pepper and fresh dill.
 

Składniki (na 3-4 porcje)

Z 2 pęczki białych szparagów (ok. 1 kg)
1 l delikatnego bulionu warzywnego*
M biały pieprz do smaku
W sól
D sok z cytryny do smaku
posiekany świeży koperek (do posypania)
O duża szczypta mielonej kozieradki

Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać. Odciąć główki, przydadzą się do dekoracji. Do wrzącego bulionu wrzucić pokrojone na kawałki szparagi, gotować do miękkości (10-15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić odcięte główki, które gotują się krócej (wystarczy im 5 minut). Ja układam główki na sitku do parowania i gotuję nad zupą.

Kiedy szparagi w bulionie będą miękkie, zmiksować całość blenderem, doprawić białym pieprzem, solą, odrobiną soku z cytryny i kozieradką. Wlać porcje do talerzy, ułożyć główki szparagów, posypać świeżym koperkiem. I gotowe!

* Jeśli nie mam gotowego bulionu ani czasu by go przygotować, używam ekologicznej bezglutenowej, bezdrożdżowej kostki bulionowej. Oczywiście bez glutaminianu sodu ani innych paskudztw. Taki szybki bulion można też przygotować z warzywnego suszu.

Biała zupa szparagowa