Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciastka i drobne wypieki | na słodko | wypieki

Ciastka dyniowo-migdałowe / Pumpkin seeds and almonds cookies

2 listopada 2014

Ciastka dyniowo-migdałowe

I znowu ciastka 🙂 Tym razem jesienne, dyniowo-migdałowe. Dla tych, którzy lubią pogryźć 🙂 Przygotowałam ciasto w dwóch kolorach, jasne migdałowo-owsiane oraz zielone migdałowo-dyniowe. Jedną warstwę położyłam na drugiej, wierzch przykryłam posiekanymi migdałami i pestkami dyni zmieszanymi z miodem, zwinęłam całość w rulon, pokroiłam na plastry i upiekłam ciastka. Gotowe! Nie są bardzo słodkie, ale poziom słodyczy można zwiększyć, dodając do smaku nieco więcej miodu, trochę pudru ksylitolowego lub stewię fluid. Poza odrobiną mąki owsianej, ciastka nie zawierają żadnych innych mąk. I są wegańskie 🙂

Vegan, gluten free and sugar free crunchy autumn cookies with almonds, pumpkin seeds, oat meal and honey.

Ciastka dyniowo-migdałowe

Składniki (na 30 sztuk)
160 g mąki migdałowej
50 g mąki dyniowej (zielonej, z pestek dyni)
50 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam zmielonych na mąkę płatków owsianych bg)
20 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
60 g migdałów, najlepiej bez skórek
40 g pestek dyni
6 łyżek mleka roślinnego lub wody
3-6 łyżek płynnego miodu
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Ciastka dyniowo-migdałowe

Do jednej miski wsyp połowę mąki migdałowej i mąkę dyniową, do drugiej resztę mąki migdałowej oraz mąkę dyniową. Do każdej miski dodaj po połowie zmielonego siemienia lnianego i po 1/4 łyżeczki proszku, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj po 3 łyżki mleka lub wody oraz 1-2 łyżki miodu. Ręką wyrób ciasto (będzie dość gęste, zwarte).

Warstwę migdałowo-dyniową rozłóż na kawałku folii spożywczej, formują prostokąt o wymiarach mniej więcej 16×28 cm. Na drugim kawałku folii uformuj identyczny prostokąt z masy migdałowo-owsianej, a następnie połóż ją na warstwie dyniowej. Przykryj ciasto folią i mocno dociśnij, najlepiej za pomocą wałka.

Migdały i pestki dyni drobno posiekaj, dodaj miód, wymieszaj. Rozłóż mieszankę na wierzchu ciasta. Zwiń całość w długi rulon, mocno dociskając ciasto do nadzienia. Zawiń gotowy rulon w folię i mocno dociśnij, by pozbyć się pustych przestrzeni. Pokrój ciasto na grube plastry, popraw kształt (przy krojeniu dół ciastka nieco się spłaszczy) i ułóż na pergaminie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 9-12 minut, w zależności od preferowanego stopnia przyrumienienia. Im mocniej będą spieczone, tym mniej widoczny będzie kolor zielonej warstwy, więc polecam 9-10 minut.

Ciastka dyniowo-migdałowe