O stronie

Na kuchennym progu usiadła dziewczyna.
Myśląc o kolacji, zaczyna nucić
wesołą melodię.

Na kuchennym progu to strona poświęcona zdrowemu bezglutenowemu gotowaniu, na której znajdziecie przepisy na smaczne potrawy, a także słodkie desery i wypieki bez cukru, a od pewnego czasu także bez nabiału.

Przyznaję, moja kuchnia nie zawsze była zdrowa i „prawdziwa” (patrz: mocno syntetyczny okres studiów, śniadania w fast-foodzie, tudzież „gotowanie” w mikrofali). Niestety, wszystkie kulinarne grzechy młodości prędzej czy później wychodzą na światło dzienne… Teraz wybieram najlepsze dostępne składniki: zdrowe, świeże, jak najmniej przetworzone. Od wielkiego święta używam nabiału, głównie koziego lub owczego. Stronię od mrożonek, puszek i gotowych słodyczy, jak ognia unikam dań z torebki i proszków, produktów rafinowanych (cukier, olej, ryż) oraz złych E. Kupuję tylko jajka z numerem 0 (ekologiczne) lub 1 (chów wolnowybiegowy). Wnikliwie analizuję etykietki. W całym tym ambarasie staram się jednak zachować zdrowy rozsądek.

Kolejne zmiany nadchodzą same, całkiem naturalnie… W maju 2013 r. wyeliminowałam z diety wszystkie produkty zawierające gluten. W czerwcu odstawiłam mięso, poza okazjonalnie jedzonymi rybami. W lipcu 2015 r., po zrobieniu testu na nietolerancję laktozy, całkowicie odstawiłam nabiał, co dało fantastyczne efekty. Nieco później okazało się, że mam chorobę Hashimoto i moje złe reakcje na gluten oraz nabiał nabrały sensu.

Kiedy zaczynałam prowadzić NKP, gotowałam zupełnie inaczej, niż teraz. Wyeliminowałam „jedynie” cukier, produkty rafinowane, mocno przetworzone oraz szkodliwe E-dodatki. Gotowałam wszystko według Pięciu Przemian. Ale moja kuchnia nie stoi w miejscu. Ciągle się zmienia i ewoluuje. Przekraczam kolejne żywieniowe progi, czasem z konieczności, ale częściej z ciekawości. Poniżej zapisuję datami moje najważniejsze „progi”.

 

Rok 2011/2012 – Rewolucja w mojej kuchni rozpoczęta! Wyrzuciłam cukier i wszelkie przetworzone produkty, niezdrowe tłuszcze, gotowe dania, sklepowe słodycze itp.

W maju 2013 r. wyeliminowałam z diety wszystkie produkty zawierające gluten, z powodu problemów zdrowotnych mojego partnera. Nie używam jednak gotowych miksów mąk ani gumy guar czy gumy ksantanowej.

20.06.2014 r. – Przepisy zamieszczane od tego dnia nie będą przyrządzane i rozpisywane według Pięciu Przemian. W moim kulinarnym świecie pojawił się kolejny „próg” i jest nim właśnie odstąpienie od PP. Nadal wiele rzeczy robię zgodnie z kolejnością Przemian, gotowanie w ten sposób wiele mnie nauczyło. Zaczęłam bardziej skupiać się na przygotowywanych posiłkach, na łączeniu produktów, na każdej czynności. Nauczyłam się być tu i teraz, nawet podczas obierania marchewki. I wszystkim gorąco polecam spróbować, choćby na jakiś czas, gotowania w taki sposób. Jeśli będziecie potrzebowali któregoś przepisu w wersji PP, piszcie na maila!

Lipiec 2015 r. – Rozstanie z nabiałem. Diagnoza potwierdziła podejrzewany od dłuższego czasu problem z glutenem, a dodatkowo okazało się, że mam nietolerancję laktozy, więc żegnam się z wszelkim nabiałem. Bez żalu, bo razem z nabiałem odchodzą kolejne zdrowotne uciążliwości 🙂

 

© Wszystkie zdjęcia i teksty są mojego autorstwa (logo i grafika banerowa to dzieło Sylwii Olszewskiej). Jeśli wykorzystujesz przepis – po prostu podaj źródło (adres strony WWW, autor). Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć bez mojej zgody. Prawo autorskie dotyczy także Internetu, o czym chyba nikomu nie trzeba przypominać 🙂 Niektóre moje zdjęcia ilustrujące przepisy można kupić w banku zdjęć. Zainteresowanych proszę o kontakt.
Marta Szloser

© All images and text on this site are copyrighted. If you want to use a recipe on your site – just write about original source (web address, author). I do not agree to copy photos without my permission. Some of my photos you can buy in photo services. If you are interested  please contact.
Marta Szloser