Białe szparagi są tak pyszne i oryginalne w smaku, że nie potrzebują wielu dodatków. Ta prosta zupa wymaga tylko kilku podstawowych składników. Trochę białego pieprzu i koperek dopełniają całości. Zupę można ugotować na delikatnym bulionie warzywnym albo na wodzie. Obie wersje są smaczne, choć ta z bulionem z oczywistych względów jest trochę bogatsza. Całkowicie wegańska i bezglutenowa – żadnej mąki ani śmietany. Lekka, zdrowa i pyszna 🙂
Simple white asparagus soup with white pepper and fresh dill.
Składniki (na 3-4 porcje)
Z | 2 pęczki białych szparagów (ok. 1 kg) 1 l delikatnego bulionu warzywnego* |
M | biały pieprz do smaku |
W | sól |
D | sok z cytryny do smaku posiekany świeży koperek (do posypania) |
O | duża szczypta mielonej kozieradki |
Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać. Odciąć główki, przydadzą się do dekoracji. Do wrzącego bulionu wrzucić pokrojone na kawałki szparagi, gotować do miękkości (10-15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić odcięte główki, które gotują się krócej (wystarczy im 5 minut). Ja układam główki na sitku do parowania i gotuję nad zupą.
Kiedy szparagi w bulionie będą miękkie, zmiksować całość blenderem, doprawić białym pieprzem, solą, odrobiną soku z cytryny i kozieradką. Wlać porcje do talerzy, ułożyć główki szparagów, posypać świeżym koperkiem. I gotowe!
* Jeśli nie mam gotowego bulionu ani czasu by go przygotować, używam ekologicznej bezglutenowej, bezdrożdżowej kostki bulionowej. Oczywiście bez glutaminianu sodu ani innych paskudztw. Taki szybki bulion można też przygotować z warzywnego suszu.