Znalazłam w piwnicy obręcz do tortownicy w kształcie kwiatka i postanowiłam upiec babkę. Brakowało komina, ale dzięki dużej kokilce i folii aluminiowej i to udało się załatwić 🙂 Na bazarku pyszniły się świeże jagody, więc to one stały się gwiazdami wypieku. Lubię gdy w cieście jest duuuuużo owoców, tak jak w tej babce, pysznej i niezwykle sycącej. Po przekrojeniu można trafić na fioletowe pola jagód. Przepis bez cukru i bez glutenu. Do delikatnej bezglutenowej kruszonki użyłam masła, ale można wykorzystać również olej kokosowy, choć to już nie będzie to samo…
Gluten-, sugar- and dairy-free cake with fresh blueberries and vanilla crumble.
Ciasto (forma 20-22 cm)
W1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
D | 150-200 g jagód kilka kropel soku z cytryny |
O | 150 g mąki gryczanej duża szczypta kurkumy |
Z | 60 g ksylitolu 30 kropel stewii fluid 6 łyżek oleju 3 jajka 150 ml mleka ryżowego (lub innego) |
M | 130 g mąki ryżowej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego |
Kruszonka
O | 1/2 szklanki mąki gryczanej (ok. 70 g) |
Z | 50 g ksylitolu 50 g masła (ewentualnie oleju kokosowego) pół laski wanilii |
Jagody umyć, przebrać, odcedzić. Przygotować kruszonkę. W rondelku roztopić masło, dodać wydrążone ziarenka wanilii, a następnie ksylitol. Podgrzewać i mieszać, aż ksylitol się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i dokładnie wyrobić kruszonkę. Odstawić do ostygnięcia.
Składniki do ciasta podzielić na suche i mokre. Do jednej miski wsypać mąkę gryczaną, kurkumę, szczyptę ksylitolu (dla zachowania przemian), mąkę ryżową oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
W drugiej misce ubijać jajka z ksylitolem i stewią, aż masa stanie się gładka i jasna. Wlać olej i mleko ryżowe. Dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać. Do płynnych składników wsypywać stopniowo mieszankę mączną. Masa będzie dość gęsta.
Do przygotowanej formy przełożyć połowę ciasta, ułożyć gęsto jagody i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać kruszonką. Część jagód można położyć na wierzchu, ale należy je przykryć kruszonką, aby się nadmiernie nie przypiekły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Ciasto powinno się w tym czasie zrumienić, choć w przypadku wypieków bezglutenowych nie jest to takie oczywiste…