Jestem (a właściwie jesteśmy) mniej więcej w połowie naszego tajnego projektu, który odciąga mnie ostatnio od wpisów na blogu. Jeszcze trochę :)) A póki co poczęstuję was pysznym bezglutenowym, bezcukrowym, beznabiałowym marchewkowcem upieczonym na mieszance mąki gryczanej, kukurydzianej i prażonej amarantusowej. Robi się je błyskawicznie! Najwięcej czasu zabiera ścieranie marchewki na tarce 🙂 Ciasto nie rośnie bardzo wysokie, ale jest aromatyczne, wilgotne i sycące. I bardzo marchewkowe.
Gluten-free, sugar-free and dairy-free carrot cake baked with a mixture of buckwheat and roasted amaranth flour.
Składniki (tortownica 20-22 cm)
O | 100 g mąki gryczanej 50 g prażonej mąki amarantusowej (firmy Ekoprodukt) |
Z | 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 100 g ksylitolu 50 g mąki kukurydzianej 150 ml oleju 2 jajka |
M | 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2-1 łyżeczka cynamonu oraz goździków |
W | 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli |
D | 2 łyżki soku z cytryny |
W dużej misce ubić jajka z ksylitolem na gładką, jasną masę. Dodać olej, marchewkę, wanilię, sól oraz sok z cytryny. Do osobnego naczynia wsypać po kolei pozostałe suche składniki. Suchą mieszankę wsypywać stopniowo do mokrych składników i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut.
Gotowe błyskawicznie! A nie mówiłam? :))