Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
chemia w żywności | na słodko | trufle i inne drobnostki

Pastylki pudrowe z ksylitolu / Powdered xylitol candies

25 września 2014

Pudrowe cukierki z ksylitolu

Lubicie owocowe cukierki pudrowe, zwane też pudrowymi pastylkami? Chyba każdy jadł je w dzieciństwie. Były to, i chyba nadal są, jedne z najtańszych łakoci, a do tego kusiły kolorami… Nie byłam amatorką pudrowych cukierków, jednak odkąd wyeliminowałam ze swojej diety cukier, myśl o stworzeniu takich pastylek w wersji bez cukru powracała co jakiś czas. Przeanalizowałam skład tradycyjnych pudrowych cukierków, żeby wiedzieć, od czego zacząć: cukier, syrop glukozowy, kwas cytrynowy, substancja przeciwzbrylająca, aromaty i cała gama E-barwników. Z inspiracji nici. Trzeba było zacząć od zera. Efekt? Naturalne, zdrowe dla zębów pastylki z ksylitolu (zapobiega powstawaniu próchnicy, a może nawet ją zwalczać!). Bez szkodliwych E-dodatków, intensywne w smaku i kolorze. W trzech wersjach. Dzieci na pewno chętnie pomogą wam je lepić. I zjadać 🙂

Homemade powdered xylitol candies, flavored with dried citrus peels, lyophilized strawberries and dried peppermint.

Pastylki pudrowe z ksylitolu
Najlepiej skonsumować cukierki w ciągu tygodnia, ponieważ mniej więcej przez 7 dni zachowują idealną strukturę. Później nadal są smaczne, ale zaczynają nabierać wilgoci i lepią się do palców. Na pierwszym zdjęciu (z kartonikiem) widać cukierki po 3 tygodniach, już dość mocno „scukrzone”. Straciły gładkość powierzchni. Na pozostałych zdjęciach są cukierki w czasie wysychania, gdzieniegdzie jeszcze lekko błyszczące od wilgoci. Kiedy całkowicie wyschną, stają się matowe, lecz nadal bardzo intensywne w kolorze. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami, jak łatwo można przyrządzić własne pudrowe cukierki, w dodatku bez cukru 🙂
 

Składniki bazy (na ok. 100 sztuk)

100 g ksylitolu zmielonego na puder
1 niepełna łyżeczka białka jaja
1/3 łyżeczki soku z cytryny
 

Składniki koloryzująco-smakowe

(każdy wystarczy na 1 porcję bazy)
kolor różowy – 3-4 liofilizowane truskawki (zamiennie maliny, wiśnie)
kolor żółty – szczypta kurkumy + 1 łyżeczka mieszanki suszonej skórki cytrynowej i pomarańczowej, najlepiej domowej, z ekologicznych owoców*
kolor zielony – szczypta sproszkowanej spiruliny + 1 łyżeczka suszonej mięty

 
Pastylki pudrowe z ksylitolu

 
Przygotowanie barwników
Truskawki zmiksuj na puder, np. w młynku do kawy lub ziół. Przesiej przez bardzo drobne sitko, by pozbyć się pestek. Suszone skórki cytrusów również zmiksuj na puder i wymieszaj z kurkumą. Miętę zmiksuj na puder i zmieszaj z odrobiną spiruliny.

Przygotowanie bazy
Ksylitolowy puder wsyp do niewielkiej miseczki. W filiżance lekko ubij niepełną łyżeczkę białka (nie dodawaj go więcej, bo cukierki będą zbyt wilgotne!), aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Wlej białko i sok cytrynowy do ksylitolu, wymieszaj. Na końcu dodaj wybrany kolor/smak, wymieszaj.

 
Ksylitolowe cukierki pudrowe

 
Wykonanie cukierków
Masa powinna być na tyle gęsta, by można było brać po trochę i formować z niej kuleczki. Jeśli jest za rzadka, dosyp więcej ksylitolowego pudru. Masa będzie się nieco lepić, dlatego podczas formowania cukierków dobrze co chwilę wycierać palce w wilgotną ściereczkę (nie mocz palców w wodzie, ponieważ zbyt dużo wilgoci może dostać się do cukierków).

Bierz malutkie porcje masy i w palcach formuj niewielkie kuleczki. Układaj je w rzędach na papierze do pieczenia położonym na desce lub tacy. Po zrobieniu 10-20 kuleczek delikatnie spłaszcz palcem kulkę położona na papierze jako pierwszą, formując cukierek o grubości 2-3 mm. Jeśli masa będzie się lepić do palca, odczekaj jeszcze chwilę, by bardziej wyschła. Jeśli brzegi spłaszczonego cukierka będą się „strzępić”, pękać, to znaczy, że masa schła zbyt długo (przykłady widać na zdjęciach z różowymi cukierkami). Nadal będą tak samo smaczne, jednak ich wygląd będzie mniej atrakcyjny. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ulepione przed chwilą kulki lepią się mniej i nadają już do spłaszczania. U mnie, przy spokojnym tempie lepienia, spłaszczanie wychodziło po ulepieniu mniej więcej 20 kolejnych kulek.

Po spłaszczeniu cukierków, kiedy są wciąż wilgotne i niekruszące, można na nich wycisnąć dowolną literę lub znak. Na zdjęciach widać kilka cukierków z serduszkami.

Deskę lub tacę z gotowymi łakociami odłóż w suche, ciemne miejsce, żeby całkowicie wyschły. Najlepiej na całą dobę. Po tym czasie cukierki powinny stać się matowe i gładkie. Wszystkie są bardzo intensywne w smaku, choć najbardziej przypadły mi do gustu żółte, później zielone, a truskawkowe najmniej (miały jednak pierwsze miejsce u innych testerów :).

 
Pastylki pudrowe z ksylitolu