Kolejny przepis na Wielkanoc, opublikowany pierwotnie w mojej książce „Święta bez pszenicy” (którą bardzo polecam, ponieważ znajdziecie w niej mnóstwo fantastycznych przepisów, nie tylko na święta). Tym razem przedstawiam bezglutenową i wegańską paschę z kaszy jaglanej i orzechów (w książce jest jeszcze kilka pysznych pomysłów na paschy ❤). Bardzo łatwo się ją przygotowuje, ślicznie wygląda i smakuje wyśmienicie 🙂 Bakaliowe dodatki można dobrać wedle własnego upodobania. Smacznego!
Gluten-free, sugar-free and vegan traditional Easter dessert, but in non-traditional edition 🙂
Składniki
160 g kaszy jaglanej
po 80 g nerkowców i migdałów (migdały potem obrać)
80 g daktyli, rodzynek lub suszonych moreli (albo ich mieszanka)
150 g dowolnych orzechów, suszonych owoców, kandyzowanej skórki pomarańczowej itp.
400 ml mleka kokosowego
50 g ksylitolu
skórka otarta z 1 ekocytryny + 2 łyżki soku
3 łyżki oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny Alsan-bio
1 łyżka amaretto lub domowego ekstraktu migdałowego
½ łyżeczki mielonej wanilii
Nerkowce i migdały zalej na noc wodą. Rano dokładnie odsącz na sicie, z migdałów zdejmij skórkę.
Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni i przelej wrzątkiem. W garnku zagotuj mleko z ksylitolem, wanilią i daktylami, rodzynkami lub suszonymi owocami. Wrzuć kaszę jaglaną i gotuj do miękkości (w razie potrzeby dolej więcej wody). Odstaw do przestudzenia.
Namoczone orzechy, ugotowaną i przestudzoną kaszę z owocami, olej, sok z cytryny oraz amaretto zmiksuj razem w blenderze na w miarę gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dosłodź miodem, syropem daktylowym lub ksylitolem zmielonym na puder. Do zmiksowanej masy dodaj skórkę cytrynową oraz 150 g różnych bakalii, pokrojonych na mniejsze kawałki.
Wymieszaj i przełóż masę na sitko wyłożone czystą ściereczką lub gazą. Wyrównaj wierzch, przykryj. Umieść sitko na misce i wstaw do lodówki na kilka-kilkanaście godzin, by pascha dobrze stężała. Gotową wyjmij z lodówki i dowolnie udekoruj. Podawaj schłodzoną.