Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
na słono | na śniadanie | pieczywo | różności kulinarne

Chlebki kukurydziane z suszonymi pomidorami (bez glutenu, wegańskie)

16 października 2017

Dzisiaj Światowy Dzień Chleba i chciałam podzielić się z wami przepisem na chleb, ale w nieco innej formie. Często robię płaskie, szybkie chlebki, bez zakwasu ani drożdży. Kiedy nie ma czasu na wyrastanie albo kiedy mam ochotę na innego rodzaju pieczywo. Przepis na te chlebki trafił do mojej ostatniej książki „Bez pszenicy na każdą okazję”. Mąki kukurydzianej nie używam obecnie zbyt często, ale raz na jakiś czas się zdarza 🙂 Do chlebków można oczywiście dodać swoje ulubione dodatki, np. pokrojone oliwki, zioła, paprykę, liście szpinaku itp. Kroję chlebki wzdłuż na kromki i podaję z tym, co akurat mam pod ręką – ogórkiem, olejem lnianym, domową pastą kanapkową, „smalczykiem” z fasoli, chrupiącą sałatą. Są bardzo sycące i mają piękny kolor. Smacznego! 🙂

Vegan and gluten-free cornbreads with dried tomatoes.
 

Składniki (na 3 chlebki o wymiarach 9 x 13 cm)

Ciasto
260 g mąki kukurydzianej
60 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
20 g skrobi z tapioki
330 ml mleka (może być dowolne roślinne)
20 g gęstego przecieru pomidorowego
30 g zmielonego złocistego siemienia lnianego + 70 m wrzątku
60 ml oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu (zamienie 2 łyżki wody)
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki oregano
po 1 łyżeczce kurkumy oraz słodkiej lub ostrej papryki (może być wędzona)
1 płaska łyżeczka soli
1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki
40 g suszonych pomidorów z oliwy
20 g świeżego zielonego lub czerwonego chili lub chili ze słoika (w zalewie)
10 g posiekanej natki pietruszki
 

 
Siemię lniane zalej wrzątkiem, wymieszaj, przykryj, odstaw na 15 minut, a następnie przestudź. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, skrobię, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę.

W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, przecier, oliwę, syrop lub miód oraz ocet. Do mokrej mieszanki wsypuj stopniowo suche składniki i miksuj mikserem na małych obrotach. Dodaj zaparzone sięmię lniane i zmiksuj.

Na końcu dorzuć do ciasta pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, chili oraz posiekaną natkę. Wymieszaj delikatnie łyżką.

Przełóż ciasto do trzech małych keksówek o wymiarach 9 x 13 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, przełóż z formy na kratkę i odstaw do całkowitego przestudzenia. Krój wzdłuż na połówki.