Cukinia to niezwykle zdrowe warzywo – jest bogata w witaminy oraz minerały. Idealna dla osób starających się utrzymać wagę lub zrzucić zbędne kilogramy z powodu niskiej wartości kalorycznej. Ma działanie odkwaszające i oczyszczające, nie kumulują się w niej metale ciężkie. A dodatkowo cukinia poprawia trawienie. Warto sięgać po nią jak najczęściej. Sezon jeszcze trwa, spróbujcie więc pysznej i prostej kremowej zupy z pieczonej cukinii, zagęszczonej płatkami owsianymi. Bez dodatku śmietany, bez tłuszczu, bez mąki. Lekka i smaczna.
Easily digestible creamy soup with roasted zucchini and garlic. Thickened with oatmeal, without cream, flour and fat.
Składniki (na 4 porcje)
Z | 1 kg cukinii 3/4-1 l bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła (niekoniecznie) |
M | cebula (u mnie 300 g) 4-6 ząbków czosnku 8 łyżek płatków owsianych (najlepiej bezglutenowych) 1/2-1 łyżeczka oregano oraz majeranku pieprz |
W | sól |
D | sok z cytryny (do smaku) |
O | 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki |
Cukinie cienko obrać i pokroić w kostkę (młode cukinie można zostawić w skórce). Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut, uważając, by warzywa się nie przypaliły.
Przełożyć wszystko do garnka, zalać przygotowanym wcześniej bulionem, zagotować. Wsypać płatki owsiane, pogotować aż zmiękną. Zmiksować zupę blenderem. Doprawić oregano, majerankiem, odrobiną pieprzu i solą.
Aby zupa nie była mdła, dolać do smaku sok z cytryny. Na końcu doprawić kozieradką. Można również dodać oliwę lub masło, ale nie jest to konieczne. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami (podsuszone w piekarniku lub opiekaczu kromki chleba natarte czosnkiem) oraz kilkoma paskami pieczonej cukinii.