Pozostaję wciąż i niezmiennie w ciasteczkowym szale tworzenia. Te słodkie maleństwa, z grejpfrutową nutą, zrobiłam dla Mojego Ukochanego, z okazji pewnego tematycznego dnia. Oczywiście grejpfrutowego 🙂 Można je przyrządzić na maśle krowim, ale ja robię ciastka właściwie już tylko na kozim. W wersji bezmlecznej używam wegańskiej margaryny Alsan-Bio (nie udało mi się do tej pory znaleźć margaryny o lepszym składzie niż ta i w dodatku bez tłuszczów trans!). Ciastka na margarynie mają delikatniejszą konsystencją, bardziej piaskową niż kruchą, ale są równie smaczne. Z podanych niżej proporcji uzyskacie bardzo słodkie wypieki, więc jeśli wolicie mniej słodkie, zmniejszcie ilość ksylitolu. Dodatkową słodycz daje lukier, który ewentualnie można pominąć. Przyjemnie się te grejpfrutowe maleństwa zajada. I bardzo szybko znikają 🙂
Gluten free and sugar free (optionally dairy free) glazed grapefruit cookies with grapefruit zest.
Składniki (na 30 sztuk)
Ciasto
100 g masła (krowiego lub koziego) albo wegańskiej margaryny Alsan-Bio
100 g mąki gryczanej
50 g mąki ziemniaczanej
po 25 g mąki ryżowej i kukurydzianej
60 g ksylitolu
1 małe jajko
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 grejpfruta
Lukier
40 g ksylitolu zmielonego na puder
2-3 łyżki soku wyciśniętego z grejpfruta (najlepiej z „farfoclami”)
Grejpfrut sparz wrzątkiem i wyszoruj czystą gąbką. Zetrzyj skórkę, odłóż 1 łyżkę do dekoracji.
Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski lub wyłóż na stolnicę i zagnieć. Włóż ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone rozwałkuj i wycinaj kształty. Możesz również przed schłodzeniem uformować z ciasta wałki o średnicy mniej więcej monety 5-złotowej, wstawić do lodówki, a następnie pokroić ostrym nożem na plastry. Ciastka powinny być dość grube.
Ułóż ciastka na papierze do pieczenia umieszczonym na kratce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-11 minut. Mają być jasne, ewentualnie leciutko zarumienione. Odstaw do przestudzenia.
W miseczce wymieszaj sok świeżo wyciśnięty z grejpfruta z ksylitolowym pudrem. Otrzymanym lukrem posmaruj wierzch ciastek, posyp odłożoną skórką startą z grejpfruta. Odstaw, by lukier zastygł. Gotowe!