Idealne na letnie upały, orzeźwiające lody śmietankowo truskawkowe do przygotowania bez maszynki do lodów. Wystarczą truskawki, śmietanka, ewentualnie słodzik i trochę cierpliwości. Najlepsze zaraz po przygotowaniu!
Homemade strawberry ice cream with xylitol. Easy to make without machine!
Ten przepis, jak i wszystkie kolejne, nie będą przyrządzane i rozpisywane według Pięciu Przemian. W moim kulinarnym świecie pojawił się kolejny „próg” i jest nim właśnie odstąpienie od PP. Nadal wiele rzeczy robię zgodnie z kolejnością Przemian, gotowanie w ten sposób wiele mnie nauczyło. Zaczęłam bardziej skupiać się na przygotowywanych posiłkach, na łączeniu produktów, na każdej czynności. Nauczyłam się być tu i teraz, nawet podczas obierania marchewki. I wszystkim gorąco polecam spróbować, choćby na jakiś czas, gotowania w taki sposób. Jeśli będziecie potrzebowali któregoś przepisu w wersji PP, piszcie na maila!
Od tego wpisu zmienia się także sposób wyświetlania zdjęć – będą większe, a także sposób pisania postów – będę się zwracać bezpośrednio do ciebie :)))) Ma to związek z moim (naszym) projektem, o którym jeszcze nic nie powiem. Niech napięcie rośnie :))
A teraz zapraszam na pyszne lody! Co prawda na co dzień nie używam krowiego nabiału, ale raz w roku można sobie pozwolić 🙂
Składniki (na 3 porcje)
200 g śmietanki 30%
150 g truskawek
20 g ksylitolu (lub więcej, wedle uznania)
stewia fluid, płynny miód lub syrop daktylowy (opcjonalnie)
Truskawki umyj, odsącz na sicie, usuń szypułki. Włóż do blendera, dodaj ksylitol i zmiksuj na gładką masę (30 sekund powinno wystarczyć, by ksylitol się rozpuścił). Przelej do miseczki, w której będą przechowywane lody. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do zmiksowanych truskawek i całość wymieszaj. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie dodaj trochę stewii fluid, płynnego miodu lub syropu daktylowego. Na tym etapie nie dodawaj ksylitolu, ponieważ kryształki będą wyczuwalne w lodach.
Pojemnik szczelnie zamknij i wstaw do zamrażalnika. (Jeśli masz maszynę do lodów, wlej do niej masę i postępuj zgodnie ze wskazówkami z instrukcji). Po pierwszych 40-60 minutach mrożenia energicznie zamieszaj zawartość widelcem. Później mieszaj co trzydzieści minut, a w ostatniej godzinie nawet co kwadrans. Mieszanie jest bardzo ważne, zapobiega powstawaniu dużych kryształków lodu.
Lody najlepiej zjeść od razu po zmrożeniu i uzyskaniu odpowiedniej konsystencji. Jeśli będą przechowywane dłużej, wyjmij je 20-30 minut przed podaniem. Nabieraj porcje za pomocą łyżki do lodów i przekładaj do pucharków.