Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki | wypieki i desery z warzywami

Marchewkowiec z amarantusem / Carrot cake with amaranth

29 marca 2014
Marchewkowiec z amarantusem

Jestem (a właściwie jesteśmy) mniej więcej w połowie naszego tajnego projektu, który odciąga mnie ostatnio od wpisów na blogu. Jeszcze trochę :)) A póki co poczęstuję was pysznym bezglutenowym, bezcukrowym, beznabiałowym marchewkowcem upieczonym na mieszance mąki gryczanej, kukurydzianej i prażonej amarantusowej. Robi się je błyskawicznie! Najwięcej czasu zabiera ścieranie marchewki na tarce 🙂 Ciasto nie rośnie bardzo wysokie, ale jest aromatyczne, wilgotne i sycące. I bardzo marchewkowe.

Gluten-free, sugar-free and dairy-free carrot cake baked with a mixture of buckwheat and roasted amaranth flour.
 
Składniki (tortownica 20-22 cm)

O 100 g mąki gryczanej
50 g prażonej mąki amarantusowej (firmy Ekoprodukt)
Z 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
100 g ksylitolu
50 g mąki kukurydzianej
150 ml oleju
2 jajka
M 1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2-1 łyżeczka cynamonu oraz goździków
W 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
D 2 łyżki soku z cytryny

W dużej misce ubić jajka z ksylitolem na gładką, jasną masę. Dodać olej, marchewkę, wanilię, sól oraz sok z cytryny. Do osobnego naczynia wsypać po kolei pozostałe suche składniki. Suchą mieszankę wsypywać stopniowo do mokrych składników i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut.

Gotowe błyskawicznie! A nie mówiłam? :))