Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta kruche | na słodko | wypieki | z owocami

Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową / Amaranth shortcrust tart with dates and chocolate-sesame glaze

3 kwietnia 2015

Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową

Święta tuż, tuż, więc czas na mazurek! W naszej kolejnej książce znajdziecie wiele mazurkowych przepisów, a to właśnie jeden z nich – bezglutenowy, bezcukrowy, opcjonalnie wegański mazurek na spodzie amarantusowym, z masą daktylowo-dżemową i pyszną polewą czekoladowo-sezamową. Prawdziwa rozpusta 🙂 Prażony amarantus fantastycznie komponuje się z daktylami i polewą i na pewno posmakuje nawet tym, którzy amarantusa nie lubią. A jeśli nie macie tej mąki, zróbcie swoje ulubione kruche ciasto (możecie skorzystać z przepisów z naszej pierwszej książki) i dalej postępujcie według poniższych wskazówek. Jako dziecko nie lubiłam mazurków, wydawały mi się mało atrakcyjne w porównaniu do bogatych, wysokich, przekładanych kremem ciast ucieranych. Ale odkąd zaczęłam wymyślać różne ich wariacje do książki, zmieniłam zdanie i zakochałam się w cienkich, niepozornych mazurkach. A w tym szczególnie 🙂 Smacznego! English version of recipe below.

Gluten free, sugar free, optionally vegan, traditional easter shortcrust tart with dates-jam filling and amazing chocolate-sesame glaze. Delicious!

Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową
Na formę o wymiarach 28 x 22 cm

Kruche ciasto
120 g prażonej mąki amarantusowej (firmy EkoProdukt)
80 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
40 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
120 g masła (może być kozie) lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
100 g jogurtu (może być kozi lub sojowy naturalny, np. Sojade)
60 g ksylitolu, zmielonego na puder
po 1/3 łyżeczki mielonego imbiru oraz wanilii
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Nadzienie
200 g daktyli bez pestek, niesiarkowanych
80 g kwaskowego domowego dżemu (np. morelowego)

Polewa czekoladowo-sezamowa
160 g gorzkiej czekolady 90%
100 g masła sezamowego (tahini), najlepiej dość płynnego
10 kropel stewii fluid
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
sezam i jagody goji (do posypania, zamiennie dowolne inne bakalie)

Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę lub dłużej. Przełóż na sitko, odsącz. Wrzuć do blendera, dodaj dżem i zmiksuj całość na gładką masę.

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto, dodaj pokrojone na kawałki masło lub margarynę i palcami wgnieć tłuszcz w suchą mieszankę. Na końcu dodaj jogurt i zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż nim formę i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 16-18 minut.

Na ostudzonym cieście rozsmaruj równo masę daktylowo-dżemową i przygotuj polewę. Czekoladę drobno pokrusz. Wszystkie składniki polewy umieść w misce lub garnuszku i podgrzewaj na parze (w kąpieli wodnej). Po 2 minutach sprawdź, czy czekolada całkiem się rozpuściła. Wymieszaj wszystko łyżką i gotową, jeszcze ciepłą polewą udekoruj ciasto.

Polewę posyp ziarnami sezamu i jagodami goji lub innymi bakaliami. Odstaw, aż polewa zastygnie i zrobi się matowa (będzie miała przyjemną „truflową” konsystencję). Pokrój ciasto na kwadraty i zajadaj! Dodatek prażonej mąki amarantusowej nadaje mazurkowi ciekawy, lekko „kawowy” posmak.

 
Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową

 

Amaranth shortcrust tart with dates and chocolate-sesame glaze – english version

Shortbread
120 g roasted amaranth flour (I use Ekoprodukt flour)
80 g whole grain buckwheat flour
40 g ground golden flax seed
120 g butter, goat butter or vegan margarine Alsan-Bio
100 g yogurt, goat yoghurt or natural soy yoghurt (eg. Sojade)
60 g powdered xylitol
1/3 teaspoon ground ginger and vanilla
1/2 teaspoon gluten-free baking powder (optional)

Filling
200 g pitted dates
80 g slightly sour homemade jam (eg. apricot)

Chocolate-sesame glaze
160 g dark chocolate (90% cocoa), crushed into small pieces
100 g natural sesame butter (tahini)
10 drops of stevia fluid
1/2 teaspoon vanilla extract
sesame seeds and goji berries (for sprinkling, alternatively other delicacies)

Pour boiling water over dates, allow to sit for an hour or more, then drain. Put drained dates and jam into a blender and blend into a smooth paste.

In a bowl mix all ingredients for shortbread and knead smooth dough. Put it into a form (28 x 22 cm) and spread evenly. Bake at 200°C for 16-18 minutes. Allow to cool completely. Pour the dates-jam filling over the cake and spread evenly.

Prepare topping. Melt the chocolate with sesame butter, stevia and vanilla in water bath – 2 minutes without stirring. If chocolate is completely melted, stirr everything together. Decorate cake with warm glaze. Sprinkle with sesame seeds and goji berries.