W tym roku w rankingu moich ulubionych owoców zdecydowanie prowadzą morele. Zjadam je niemal kilogramami 🙂 Na surowo jako śniadanie czy wręcz obiad, pieczone w cieście, gotowane z kompotu i w każdej innej możliwej formie. Idealnie skomponowały się z migdałowo-kukurydzianym plackiem. Ułożone na cieście połówki owoców sprawiają, że wypiek jest bardziej wilgotny, a posypane na wierzchu płatki migdałowe dodają kontrastowej chrupkości. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać, by nie zjeść kawałka ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika, z jeszcze gorącą morelą… Wiem, że to niezbyt zdrowe, ale… Mmm :))
Delicious almond & corn flour cake with fresh apricots and almond flakes. Gluten, sugar and dairy-free!
Składniki (prostokątna blacha 30×20 cm)
Z | 4 jajka 50 g ksylitolu (można pominąć, ale z nim konsystencja jest lepsza) 35 kropel stewii fluid (lub do smaku) 150 ml oleju 200 g mąki migdałowej 150 g mąki kukurydzianej |
M | 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki cynamonu lub mielonych goździków |
W | 100 ml gazowanej wody mineralnej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli |
D | 2 łyżki soku z cytryny |
O | 1/3 łyżeczki kurkumy |
Dodatkowo: świeże morele i płatki migdałowe do posypania
Morele umyć, rozpołowić i usunąć pestkę. Nie trzeba ich obierać. Zostawić na sitku, aby obeschły.
Do jednej miski wsypać mąkę migdałową i kukurydzianą, cynamon lub goździki oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce ubić jajka z ksylitolem i stewią (jeśli nie dodajecie ksylitolu, dodajcie trochę więcej stewii, ale najlepszy efekt, co do znudzenia powtarzam :), daje połączenie obu tych słodzików). Gdy masa stanie się gładka i jasna, dodać olej, ekstrakt waniliowy, sól i wodę mineralną oraz sok z cytryny.
Do masy z jajkami dodawać stopniowo wymieszane sypkie składniki. Dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem blachę. Na wierzchu ułożyć, jedna obok drugiej, połówki moreli, skórkami do dołu, delikatnie wciskając je w ciasto. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Przestudzić i kroić na kwadraty w taki sposób, by na środku każdego znalazła się morela.