Najwyższy czas, by nastawić ciasto na pyszny piernik dojrzewający! Przygotowując przepisy do książki „Święta bez pszenicy”, bardzo chciałam zrobić dobry piernik dojrzewający, przekładany śliwkowymi powidłami. Mmm… 🙂 Zrobiłam kilka wersji ciasta, z różnych mąk i z różnymi rodzajami tłuszczu. Próbki tygodniami leżakowały w lodówce. Skorzystałam z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej, ale oczywiście musiałam go zmodyfikować, dostosowując do diety bezglutenowej i opcjonalnie także bezmlecznej. Dwie wersje ciasta wyszły fanstastycznie – jedna na samej mące gryczanej, a druga na mieszance trzech mąk. Aromatyczny, miękki piernik przełożyłam niesłodzonymi powidłami śliwkowymi, moimi ulubionymi. Z części ciasta upiekłam pierniczki, które również udały się wspaniale. Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu minimum 2 tygodnie (najlepiej 3-4), więc czas zabrać się do pracy 🙂 Na zdjęciu piernik w towarzystwie pierniczków z ciasta dojrzewającego oraz sernikomakowca. Przepis na piernik/pierniczki znajdziesz również w książce „Święta bez pszenicy”, obok mnóstwa innych bożonarodzeniowych smakołyków na słodko i wytrawnie 😀 Wiele inspiracji na święta znajdziesz także w mojej ostatniej książce „Bez pszenicy na każdą okazję” 🙂
Składniki
(na piernik przekładany o wymiarach 18 x 10 cm lub 30-40 pierniczków)
250 g miodu
60 ksylitolu
125 g masła lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
500 g mąki gryczanej (lub 200 g mąki gryczanej, 200 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej)
2 jajka
60 ml mleka (może być dowolne roślinne)
2 łyżeczki cynamonu
1 lekko czubata łyżeczka goździków
po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu
po dużej szczypcie świeżo zmielonej gałki muszkatołowej i soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
niesłodzone powidła śliwkowe (do przełożenia piernika)
Miód, ksylitol i tłuszcz podgrzewaj stopniowo, niemal do zawrzenia. Gdy ksylitol się rozpuści, zdejmij mieszankę z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Do kamionkowego garnka albo szklanej lub ceramicznej miski wsyp mąkę (lub mieszankę trzech mąk) oraz przyprawy. Wymieszaj i stopniowo dodawaj jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz ostudzoną mieszankę miodową. Dokładnie wyrób ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Masa będzie dość rzadka, ale taka ma być. Nie dosypuj więcej mąki!
Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i postaw na minimum 2 tygodnie (najlepiej 3-4) w chłodnym miejscu, np. na dolnej półce lodówki. W tym czasie ciasto dojrzeje, stanie się ciemniejsze i zwarte. Wyrób dojrzałe ciasto na oprószonej mąką stolnicy.
Jeśli chcesz upiec piernik przekładany powidłami…
Zważ ciasto i podziel je na trzy części. Rozwałkuj na placki o grubości 1-1,5 cm, równej wielkości, np. 18 x 10 cm. Połóż je na papierze do pieczenia ułożonym na kratce i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15-17 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Przełóż powidłami śliwkowymi.
Przełożone ciasto zawiń w papier, a następnie w folię, nakryj deseczką i obciąż. Wstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce, by placki nabrały wilgoci od powideł. Piernik możesz przygotować kilka dni przed świętami.
Pierniczki
Z tego ciasta możesz upiec także pierniczki. Rozwałkuj je na grubość 2-3 cm i wytnij ulubione kształty. Ułóż na papierze i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 12 minut. Wyjmij i przestudź na kratce. Przechowuj pierniczki w puszcze lub szklanym słoiku do 2 tygodni.
Pierniczki nadają się również do zawieszenia na choince (pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić w nich dziurki, przez które przewleczesz tasiemkę).
Smacznego! 🙂