Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki

Piernik dojrzewający z powidłami (bez glutenu, bez nabiału, bez cukru)

30 listopada 2017

Najwyższy czas, by nastawić ciasto na pyszny piernik dojrzewający! Przygotowując przepisy do książki „Święta bez pszenicy”, bardzo chciałam zrobić dobry piernik dojrzewający, przekładany śliwkowymi powidłami. Mmm… 🙂 Zrobiłam kilka wersji ciasta, z różnych mąk i z różnymi rodzajami tłuszczu. Próbki tygodniami leżakowały w lodówce. Skorzystałam z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej, ale oczywiście musiałam go zmodyfikować, dostosowując do diety bezglutenowej i opcjonalnie także bezmlecznej. Dwie wersje ciasta wyszły fanstastycznie – jedna na samej mące gryczanej, a druga na mieszance trzech mąk. Aromatyczny, miękki piernik przełożyłam niesłodzonymi powidłami śliwkowymi, moimi ulubionymi. Z części ciasta upiekłam pierniczki, które również udały się wspaniale. Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu minimum 2 tygodnie (najlepiej 3-4), więc czas zabrać się do pracy 🙂 Na zdjęciu piernik w towarzystwie pierniczków z ciasta dojrzewającego oraz sernikomakowca. Przepis na piernik/pierniczki znajdziesz również w książce „Święta bez pszenicy”, obok mnóstwa innych bożonarodzeniowych smakołyków na słodko i wytrawnie 😀 Wiele inspiracji na święta znajdziesz także w mojej ostatniej książce „Bez pszenicy na każdą okazję” 🙂

 
Składniki
(na piernik przekładany o wymiarach 18 x 10 cm lub 30-40 pierniczków)

250 g miodu
60 ksylitolu
125 g masła lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
500 g mąki gryczanej (lub 200 g mąki gryczanej, 200 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej)
2 jajka
60 ml mleka (może być dowolne roślinne)
2 łyżeczki cynamonu
1 lekko czubata łyżeczka goździków
po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu
po dużej szczypcie świeżo zmielonej gałki muszkatołowej i soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
niesłodzone powidła śliwkowe (do przełożenia piernika)

 
Miód, ksylitol i tłuszcz podgrzewaj stopniowo, niemal do zawrzenia. Gdy ksylitol się rozpuści, zdejmij mieszankę z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Do kamionkowego garnka albo szklanej lub ceramicznej miski wsyp mąkę (lub mieszankę trzech mąk) oraz przyprawy. Wymieszaj i stopniowo dodawaj jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz ostudzoną mieszankę miodową. Dokładnie wyrób ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Masa będzie dość rzadka, ale taka ma być. Nie dosypuj więcej mąki!

Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i postaw na minimum 2 tygodnie (najlepiej 3-4) w chłodnym miejscu, np. na dolnej półce lodówki. W tym czasie ciasto dojrzeje, stanie się ciemniejsze i zwarte. Wyrób dojrzałe ciasto na oprószonej mąką stolnicy.

 
Jeśli chcesz upiec piernik przekładany powidłami…
Zważ ciasto i podziel je na trzy części. Rozwałkuj na placki o grubości 1-1,5 cm, równej wielkości, np. 18 x 10 cm. Połóż je na papierze do pieczenia ułożonym na kratce i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15-17 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Przełóż powidłami śliwkowymi.

Przełożone ciasto zawiń w papier, a następnie w folię, nakryj deseczką i obciąż. Wstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce, by placki nabrały wilgoci od powideł. Piernik możesz przygotować kilka dni przed świętami.

 
Pierniczki
Z tego ciasta możesz upiec także pierniczki. Rozwałkuj je na grubość 2-3 cm i wytnij ulubione kształty. Ułóż na papierze i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 12 minut. Wyjmij i przestudź na kratce. Przechowuj pierniczki w puszcze lub szklanym słoiku do 2 tygodni.

Pierniczki nadają się również do zawieszenia na choince (pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić w nich dziurki, przez które przewleczesz tasiemkę).
 

Smacznego! 🙂