Druga edycja warszawskich Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej już za nami! Miniony weekend był bardzo intensywny i ciekawy. Serdecznie dziękuję wszystkim odwiedzającym nasze stoisko oraz strefę warsztatową za pozytywną energię, ciekawe rozmowy, komplementy pod adresem naszych książek oraz opowieści o waszym gotowaniu 🙂 Przez te dwa dni poznałyśmy wielu sympatycznych i mądrych ludzi, wpisałyśmy mnóstwo dedykacji do naszych książek i częstowałyśmy domowymi bezglutenowo-bezcukrowo-wegańskimi pierniczkami oraz ciastkami kasztanowymi, które bardzo szybko znikały – na niedzielę zostało już tylko kilkanaście sztuk z przepastnego pojemnika 🙂 Na stoiskach innych wystawców znalazłyśmy kilka interesujących nowych produktów, nie tylko spożywczych! Niestety, w tym roku nie udało nam się posłuchać żadnych wykładów, ale za to prowadziłyśmy warsztaty kulinarne, z których poniżej zdaję fotograficzną relację. Przy okazji dołączam przepisy na potrawy, które wspólnie przyrządzaliśmy. Także na budyń, na który nie wystarczyło już czasu… Oj, działo się w tej kuchni, działo! Kto był, ten wie 🙂 Zapraszam do obejrzenia zdjęć, głównie z warsztatów. A także do wypróbowania przepisów, według których przygotowywałyśmy warsztatowe potrawy. Przepisy znajdują się na samym dole wpisu.
Tak wyglądały nasze sobotnie warsztaty krok po kroku 🙂
Oto nasze menu warsztatowe w formie graficznej 🙂
A teraz czas na przepisy!
1. Pierogi gryczane zaparzane z suszonymi śliwkami
Na ok. 60 sztuk
Ciasto
340 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
50 g zmielonego złocistego siemienia lnianego lub nasion chia (z chia ciasto jest lepsze!)
2 łyżki oleju lub oliwy
Nadzienie
500 g suszonych śliwek (miękkich, bez pestek)
cynanom, goździki, skórka otarta z ekopomarańczy (opcjonalnie, do smaku)
Przygotuj nadzienie
Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw przynajmniej na godzinę. Muszą być bardzo miękkie. Po tym czasie odlej wodę i dokładnie odciśnij śliwki. Za pomocą widelca lub blendera nieco rozdrobnij owoce albo pokrój je nożem na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę cynamonu, goździków lub skórki pomarańczowej. Żadne słodzidło nie jest potrzebne, ponieważ śliwki są wystarczająco słodkie.
Przygotuj ciasto
W rondelku zagotuj 350 ml wody. Na wrzątek z olejem wsyp mieszankę złożoną z mielonego siemienia lub mielonego chia i 140 g mąki gryczanej. Resztę mąki gryczanej (200 g) dodaj partiami do zaparzonej mąki na stolnicy i zagnieć gładkie ciasto.
Podziel je na cztery części i każdą po kolei rozwałkuj na grubość 1,5-2 mm. Aby ciasto nie przyklejało się do blatu i do wałka, najlepiej rozwałkować je na kawałku folii spożywczej i przykryć drugim kawałkiem.
Z ciasta wykrój kółka, za każdym razem zanurzając brzeg szklanki w mące. Unoś folię, kolejno zdejmuj krążki i na środek łyżeczką nakładaj porcję nadzienia (nie za dużo, by pierogi się nie rozrywały). Dokładnie zlep brzegi, dociskając je 2-3 razy. Zanurzaj koniuszki palców w mące, by nie lepiły się do ciasta. Obejrzyj każdego pieroga z obu stron. Jeśli podczas zlepiania na cieście pojawi się mała dziurka, zalep ją palcami, nieco naciągając ciasto.
Wrzuć pierogi do garnka z dużą ilością wrzącej wody i gotuj delikatnie, na małym ogniu, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch i ponownego zawrzenia wody. Gotowanie na zbyt dużym ogniu może spowodować, że pierogi się uszkodzą lub będą wyglądać mało estetycznie. Nie wkładaj na raz zbyt wielu pierogów, powinny pływać dość swobodnie.
Pierogi ze śliwką smakują wybornie podane z kwaskowymi dodatkami, np. niesłodzoną konfiturą albo musem jabłko-mango (firmy EnerBio, dostępny w sieci sklepów Rossmann) lub posypane posiekanymi orzechami.
2. Ekspresowe chlebki gryczano-kukurydziane (flatbready)
Na 6 sztuk o średnicy 10-12 cm
100 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej (+ do podsypania)
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki czarnuszki
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
Mąki wsyp do miski i wymieszaj z solą. Następnie wlej 150 ml wody, dodaj nasiona czarnuszki i posiekaną bazylię. Dokładnie wyrób ciasto łyżką, a następnie wyłóż na posypany mąką blat i dokładnie oprósz mąką. Uformuj z ciasta równy wałek i pokrój ostrym nożem na 6 części. Każdą obtocz w mące i utocz w dłoniach kulkę. Spłaszcz ją na placuszek o średnicy 10–12 cm. Możesz sobie w tym pomóc szeroką silikonową łopatką.
Patelnię przed wypiekaniem dość silnie rozgrzej. W czasie wypiekania ustaw płomień średniej wielkości, aby chlebki nie zaczęły się przypalać. Kładź chlebki na gorącą patelnię. Każdy podpiekaj z obu stron przez 2–3 minuty, aż nabierze złocistego koloru i chrupkości na brzegach. Podawaj ciepłe, z ulubionymi dodatkami.
Jeśli chcesz odłożyć chlebki na kilka godzin lub do następnego dnia, po wystygnięciu przechowuj je w dopasowanym wielkością naczyniu ze szczelną pokrywką lub owiń folią spożywczą.
3. Budyń kasztanowy
1/2 l mleka ryżowego lub innego mleka roślinnego
50 g mąki kasztanowej
20 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka melasy z karobu (+ do podania)
1 łyżka oleju kokosowego
Mąki dokładnie wymieszaj i rozprowadź w ok. 1/3 zimnego mleka, dodaj ksylitol i ponownie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Zdejmij z palnika, wlej rozmieszaną mąkę i energicznie mieszaj. Postaw garnek na ogniu, ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje, zestaw z ognia, dodaj melasę i olej kokosowy, od razu dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczek, udekoruj melasą.
4. Pierniczki zaparzane
Na 25-30 sztuk
Mąka – wersja I
100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
80 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
20 g skrobi z tapioki
Mąka – wersja II
160 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
80 g mąki jaglanej
Pozostałe składniki
70 g ksylitolu
70 g miodu lub syropu daktylowego bądź klonowego
120 ml mleka (może być dowolne roślinne)
20 g nasion chia + 60 ml wrzątku
2 łyżeczki kakao lub karobu
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków
po 1/2-1 łyżeczki kardamonu i imbiru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (lub 1/2 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia)
Nasiona chia zmiel w blenderze lub młynku bardzo drobno, zalej wrzątkiem, wymieszaj, przykry, odstaw na kwadrans, odkryj i przestudź.
W misce wymieszaj suche składniki: mąki (wybierz mieszankę I lub II), kakao lub karob, przyprawy oraz sodę.
Do małego garnka z grubym dnem wrzuć ksylitol, miód lub syrop oraz mleko i podgrzewaj całość na małym ogniu, mieszając, aż ksylitol się rozpuści. Gdy zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia i wsyp suchą mieszankę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Wymieszaj dobrze, by nie było widać surowej mąki.
Gorące ciasto odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodne lub już tylko lekko ciepłe, dodaj zaparzone chia i zagnieć ciasto.
Ciasto jest dość miękkie, dlatego trudno wykrajać z niego kształty. Najlepiej odrywaj kawałki i dłonią lekko obsypaną mąką formuj z nich kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki układaj na papierze do pieczenia w odstępach 3-4 cm, a następnie delikatnie spłaszczaj, tworząc kopułkę lub placuszek o grubości około 1 cm.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 12 minut. Po ostudzeniu przechowuj w ciemnym miejscu w szklanym słoiku lub metalowej puszce do 3 tygodni.
Przepisy na ziemniaczany farsz do pierogów, wegański smalczyk oraz ciastka kasztanowe, którymi częstowałyśmy na stoisku, znajdziecie w naszych książkach 🙂 Jest tam również wiele porad, którymi dzieliśmy się w trakcie gotowania, np. na temat sklejania i mrożenia pierogów czy mielenia kasz na mąkę w domu.
Życzymy miłej lektury! I smacznego 🙂