Uwielbiam smak i zapach lekko podprażonego sezamu. Kiedyś jadłam pyszne ciasto, mocno sezamowe, ale było w nim za dużo składników, których teraz nie używam. Z tęsknoty za sezamem postanowiłam stworzyć ciasto oparte w dużej mierze na tym jednym składniku. W sezamowcu, wyglądającym jak chlebek, jest tahina, czyli zmiksowane na krem ziarna sezamu, mąka sezamowa (kupiona w zwykłym markecie) oraz podprażone całe ziarna. Ciasto jest oczywiście bezglutenowe i bezcukrowe, a do tego wegańskie i bez proszku do pieczenia. Ciacho można kroić w plastry lub kwadraty. Jest baaardzo sycące. Smakuje trochę jak chałwa, ale nie jest tak lepkie. Boki nieco się kruszą, więc należy kroić je czystym, ostrym nożem (jeśli przeszkadzają wam okruszki :).
Simple sesame cake, vegan, gluten-free and sugar-free.
Składniki (na keksówkę)
Z | 350 g sezamu 40 g mąki sezamowej (gotowej, ze sklepu) 20 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki oleju (dałam pół na pół sezamowego i ryżowego) 30 g zmielonego siemienia lnianego 60 g ksylitolu 30 kropel stewii fluid |
M | 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii |
W | szczypta soli |
D | 1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka |
O | 70 g mąki gryczanej szczypta kurkumy 120 g wrzącej wody |
Sezam podprażyć na suchej patelni, co chwilę mieszać. Wystarczy ok. 30 sekund, do lekkiego zrumienienia i wydobycia specyficznego aromatu. Jeśli się przypali, będzie do wyrzucenia 🙁
Zmielone siemię lniane zalać wrzącą wodą i rozmieszać. Przykryć naczynie pokrywką i odstawić na chwilę.
250 g sezamu wrzucić do blendera i miksować, do uzyskania gładkiej masy. Blendowanie należy co jakiś czas przerywać i po kilku chwilach znowu ponawiać, wtedy cały proces będzie przebiegał sprawnie. Czas blendowania zależy od mocy blendera. Jeśli nie będzie chciał miksować, należy dodać olej.
Do zmiksowanego sezamu dodać zalane wrzątkiem siemię (z całą wodą), ksylitol i stewię, dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać 100 g sezamu w całości, mąkę sezamową i ziemniaczaną, wymieszać. Dosypać cynamon i goździki, dodać ekstrakt z wanilii, sól, sok z cytryny i otartą skórkę. Na końcu wsypać mąkę gryczaną i kurkumę.
Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta i kleista. Jeśli będzie się kruszyć, należy dodać nieco oleju. Masę wyłożyć do keksówki, dokładnie ugnieść. Wierzch można dodatkowo posypać sezamem, jeśli jeszcze nie macie go dosyć 🙂
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25-30 minut. Ciasto właściwie nie rośnie. Jest zbite, ciężkie i niezwykle sycące. Oczywiście bardzo sezamowe :))