Drodzy Czytelnicy, entuzjaści i sceptycy! Z radością informuję, iż 4 listopada 2015 r. będzie miała premierę moja druga książka kulinarna, napisana wspólnie z Wandą Gąsiorowską. W „Świętach bez pszenicy” znajdziecie ponad 250 bezglutenowych przepisów na Boże Narodzenie i Wielkanoc, a także na co dzień. Jestem z niej bardzo zadowolona 🙂 Książka nieco różni się od „Kuchni polskiej bez pszenicy” – jest więcej przepisów wegańskich, mniej mąki kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej i tapioki (czyli tych najmniej zdrowych) oraz nowe interesujące produkty, w tym oczywiście mąki. Przepisów jest bardzo dużo i wierzymy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Starałyśmy się, by było smakowicie i różnorodnie. Od testowania tak dużej liczby receptur przybrałam nieco (kilo)gramów 🙂 Ale dla was warto! Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni.
Poniżej załączam krótką notkę o książce. Bardziej szczegółowo napiszę o zawartości bliżej premiery, w Kulinarnej czytelni.
„Święta bez pszenicy”
Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy”, z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy!
Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną.
Uszka i pierogi, makowce, pierniki i serniki, baby, paschy, żurki i mazurki – wszystkie te smakołyki, i wiele innych obecnych na polskich świątecznych stołach, znajdziesz w niniejszej publikacji. Łącznie ponad 250 receptur na pyszne zupy, dania główne, przekąski, dodatki, chleby i bułki, ciasteczka, babeczki i desery, a także przydatne przepisy podstawowe, np. na ciasta pierogowe i naleśnikowe, majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy.
Wszystko bez glutenu, cukru i szkodliwych E-dodatków, a często także bez nabiału lub w wersji wegańskiej. Z wykorzystaniem nowych zdrowych produktów, urozmaicających bezglutenową dietę, a także z ograniczeniem mało wartościowych, wysokowęglowodanowych oczyszczonych mąk oraz skrobi.
Niektóre z zamieszczonych w książce potraw przyrządza się zazwyczaj tylko raz w roku (np. kutię, kompot wigilijny, paschę czy wielkanocnego baranka), ale większość doskonale wpasowuje się w menu całoroczne. Pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy cała gama słodkości to propozycje uniwersalne. Z tych przepisów możesz z powodzeniem korzystać przez cały rok, nie tylko od święta.
Premiera 4 listopada 2015 r.
Zapraszam też do polubienia i śledzenia profilu książki na Facebooku. Dzięki temu będziecie na bieżąco 🙂