Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
chemia w żywności | dania wegańskie | dania wegetariańskie

Wiosenne spring rolls – sajgonki bez smażenia

9 marca 2013

Sajgonki są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Można je nadziać tym, na co akurat ma się ochotę. Moja wersja zawiera błyskawiczny makaron ryżowy (wystarczy zalać wrzątkiem), surowe młode warzywa i kawałki awokado. Do tego prosty sos słodko-kwaśny oraz świeże listki kolendry. Sajgonek nie smażę na oleju, tylko podgrzewam na parze lub w piekarniku albo traktuję jako przekąskę na zimno. Tak jest bardziej wiosennie, lekko, a wiosnę przecież czuć już w powietrzu! Danie bez glutenu.

Delicious and healthy spring rolls with rice noodles, raw vegetables and avocado, served with a simple sweet and sour sauce.
 

Sajgonki (dla 2-3 osób)

D sok z cytryny
świeża kolendra
O ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
Z 150 g marchewki
200 g kapusty pekińskiej
120 g awokado
1 długi ogórek
M opakowanie makaronu ryżowego
papier ryżowy (do zawijania)
W sos rybny (4 łyżki lub do smaku)

Do naczynia włożyć umyte, obrane i pokrojone w cienkie paski warzywa: marchewkę, ogórka, kapustę pekińską oraz pokrojone w drobną kostkę awokado. Dodać przygotowany wcześniej (zalany wrzątkiem i odcedzony) makaron ryżowy, pocięty na mniejsze kawałki. Doprawić sosem rybnym, sokiem z cytryny, dodać świeżą natkę kolendry i odrobinę kozieradki. Wszystko razem delikatnie wymieszać.

Papier ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, na każde kółko nakładać przy brzegu nadzienie i zwijać sajgonki. Układać w parowniku lub naczyniu żaroodpornym i podgrzewać chwilę na parze albo w piekarniku.

Podawać z dowolnym sosem, np. słodko-kwaśnym. Sos najlepiej przygotować samodzielnie, ponieważ gotowe sosy dostępne w sklepach zawierają bardzo dużo chemicznych dodatków…

Wiosenne spring rolls – sajgonki bez smażenia

 

Sos słodko-kwaśny

D 2 łyżki octu ryżowego
5 łyżek sosu pomidorowego
O ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Z 1 kropla stewii lub odrobina miodu
M ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
W sól do smaku

Do miseczki wlać ocet i sos pomidorowy, dodać słodką paprykę oraz stewię lub miód. Doprawić białym pieprzem oraz solą. Sajgonki maczać w miseczce z sosem.