Sajgonki są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Można je nadziać tym, na co akurat ma się ochotę. Moja wersja zawiera błyskawiczny makaron ryżowy (wystarczy zalać wrzątkiem), surowe młode warzywa i kawałki awokado. Do tego prosty sos słodko-kwaśny oraz świeże listki kolendry. Sajgonek nie smażę na oleju, tylko podgrzewam na parze lub w piekarniku albo traktuję jako przekąskę na zimno. Tak jest bardziej wiosennie, lekko, a wiosnę przecież czuć już w powietrzu! Danie bez glutenu.
Delicious and healthy spring rolls with rice noodles, raw vegetables and avocado, served with a simple sweet and sour sauce.
Sajgonki (dla 2-3 osób)
D | sok z cytryny świeża kolendra |
O | ¼ łyżeczki mielonej kozieradki |
Z | 150 g marchewki 200 g kapusty pekińskiej 120 g awokado 1 długi ogórek |
M | opakowanie makaronu ryżowego papier ryżowy (do zawijania) |
W | sos rybny (4 łyżki lub do smaku) |
Do naczynia włożyć umyte, obrane i pokrojone w cienkie paski warzywa: marchewkę, ogórka, kapustę pekińską oraz pokrojone w drobną kostkę awokado. Dodać przygotowany wcześniej (zalany wrzątkiem i odcedzony) makaron ryżowy, pocięty na mniejsze kawałki. Doprawić sosem rybnym, sokiem z cytryny, dodać świeżą natkę kolendry i odrobinę kozieradki. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Papier ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, na każde kółko nakładać przy brzegu nadzienie i zwijać sajgonki. Układać w parowniku lub naczyniu żaroodpornym i podgrzewać chwilę na parze albo w piekarniku.
Podawać z dowolnym sosem, np. słodko-kwaśnym. Sos najlepiej przygotować samodzielnie, ponieważ gotowe sosy dostępne w sklepach zawierają bardzo dużo chemicznych dodatków…
Sos słodko-kwaśny
D | 2 łyżki octu ryżowego 5 łyżek sosu pomidorowego |
O | ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki |
Z | 1 kropla stewii lub odrobina miodu |
M | ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu |
W | sól do smaku |
Do miseczki wlać ocet i sos pomidorowy, dodać słodką paprykę oraz stewię lub miód. Doprawić białym pieprzem oraz solą. Sajgonki maczać w miseczce z sosem.