Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
dania wegańskie | dania wegetariańskie | zupy

Zupa marchewkowo-kokosowa z korzennymi przyprawami / Spiced carrot & coconut soup

8 lutego 2013

Pyszny, słodko-ostry krem marchewkowy. Idealny ciepły posiłek na zimowe wieczory, ale wspaniały także latem… na zimno! Mleko kokosowe nadaje specyficznego smaku i gładkiej konsystencji, a korzenne przyprawy (anyż, cynamon, imbir) niezwykłego, orientalnego aromatu i – wraz z chili – ostrości. Smakuje nawet osobom nielubiącym marchewki! Można ją jeść na okrągło i chyba nigdy się nie znudzi. A jeśli nawet… zawsze możecie poeksperymentować z ulubionymi przyprawami i dodatkami.

Aromatic carrot & coconut soup with anise, cinnamon and ginger.
 

Składniki (na 4 porcje)

Z kilka marchewek (po obraniu 650 g)
1 ziemniak (200-300 g)
kawałek czerwonej papryki (obranej ze skórki, ok. 100 g)
mleko kokosowe (300 ml lub według uznania)
1 litr bulionu warzywnego, niesolonego
odrobina oliwy
kilka posiekanych migdałów (do podania, opcjonalnie)
M 1 czerwona cebula
1-2 płaskie łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru (lub kawałek świeżego korzenia)
1/2-3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4-1/2 łyżeczki mielonego anyżu
szczypta mielonych goździków
świeżo zmielony pieprz
odrobina chili (do smaku)
W sól
zimna woda
D sok z pomarańczy lub cytryny (odrobina do smaku)
O szczypta kurkumy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone w kostki marchewki i ziemniaka oraz paprykę, chwilę przesmażyć. Warzywa posypać przyprawami: curry, imbirem, cynamonem, anyżem i szczyptą goździków, często mieszać.

Wlać odrobinę zimnej wody, aby warzywa nie przywarły do dna garnka. Skropić sokiem z pomarańczy lub cytryny, posypać słodką papryką, zamieszać. Wlać mleko kokosowe i niesolony bulion. Gotować do miękkości warzyw, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko.

Doprawić pieprzem oraz chili. Można użyć chili w proszku lub aromatyzowanej oliwy z chili. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych zup, z chili można w ogóle zrezygnować, choć naprawdę fantastycznie komponuje się z mlekiem kokosowym 🙂

Na końcu posolić, ale nie za dużo, zupa powinna być słodko-korzenna. Przelać do miseczek, zrobić kleks z mleka kokosowego, ewentualnie posypać posiekanymi migdałami podprażonymi na suchej patelni.

Zupa marchewkowo-kokosowa z korzennymi przyprawami