Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciastka i drobne wypieki | na słodko | testy produktów | wypieki

Ciastka „tęczowe pisanki” i ozdobny wałek Mood for Wood / Rainbow „Easter eggs” cookies and Mood for Wood decorative rolling pin

31 marca 2015

Ciastka „tęczowe pisanki”

Zbliża się Wielkanoc, muszą być ciastka! Koniecznie kolorowe i w kształcie jajek. Proponuję oczywiście bezglutenowe i bezcukrowe, opcjonalnie wegańskie ciasteczka w różnych kolorach. W końcu mamy już wiosnę 🙂 Nie dość, że ciastka mają kształt jajek, to jeszcze ozdobiłam je wałkiem Mood for Wood, z wielkanocnym pisankowym wzorem. Na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się pracochłonny… Opis jest taaaki długi… Ale to tylko pozór. Po prostu tłumaczę wszystko dokładnie, włącznie z instrukcją robienia domowych naturalnych barwników, zmiany foremki okrągłej na jajeczną czy wykonania wielokolorowych, tęczowych ciastek. Przygotowałam nawet obrazki ilustrujące jak układać ciasto, żeby otrzymać fajny wzór. Wiem, że są koszmarne i paintowe, ale mam nadzieję, że pokazują, co trzeba. I tylko to się liczy. Nie każdy musi być człowiekiem orkiestrą 🙂 A ja zamiast rozgryzać profesjonalne programy graficzne, zdecydowanie wolę gotować 🙂 Do barwienia ciastek użyłam kurkumy, sproszkowanego szafranu, zmielonych na pył liofilizowanych owoców (maliny, wiśnie, truskawki), oraz liści hibiskusa, a także spiruliny. Smak ciastek trochę zależy od barwnika oraz jego ilości. Ciastka z szafranem i kurkumą są „korzenne”, z hibiskusem lekko kwaskowe, z miętą delikatnie miętowe. Na szczęście spirulina nie daje rybnego posmaku, a wsypałam jej dużo, choć nie bez obaw 🙂 Jeśli się pospieszycie, zdążycie jeszcze zamówić jajeczny wałek w sklepie Mood for Wood. A jeśli nie taki, to inny. Możecie nawet stworzyć własny wzór na zamówienie! Mając takie cuda, można piec ciastka 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Ja bym mogła 🙂 English version of recipe below.

Gluten free, sugar free, optionally vegan, colorful „easter eggs” cookies, decorated with beautiful Mood for Wood rolling pin.

Na początek słów kilka o wałkach

Kiedy pierwszy raz je zobaczyłam, w internecie, pomyślałam: „Ładny, ale po co mi wałek z jednym wzorem? Będę miała na ciastkach ciągle to samo? Zbędny gadżet, którego użyję raz na rok…”. Nie jestem mistrzem ozdabiania, ale czasem bawię się w wyciskanie w ciastkach napisów, za pomocą specjalnych literek, robię wgłębienia widelcem, wykałaczkami, słomkami do picia albo tworzę wzorki za pomocą foremek do ciastek, odpowiednio je układając (tak zostały zrobione np. „gwiazdki” w ciastkach perskich). Ale postanowiłam spróbować i wyrobić sobie opinię o produktach Mood for Wood nie przez oglądanie zdjęć, lecz w trakcie korzystania.
I wiecie co? Zakochałam się w tych wałkach!


Ciastka „tęczowe pisanki”
Po pierwsze, kontakt z ekipą Mood for Wood przemiły! Elastyczne podejście do klienta. Wzór wielkanocny dopasowano do moich oczekiwań. Mam jeszcze bożonarodzeniowy, w choinki, ale na pokazanie go przyjdzie czas w grudniu 🙂 Kto nabędzie naszą drugą książkę, zobaczy choinkowy wałek na jednym ze zdjęć.

Po drugie, przesyłka błyskawiczna i dobrze zabezpieczona.

Po trzecie
, wałki są przepiękne! Na żywo robią naprawdę duże wrażenie i prezentują się o wiele bardziej okazale, niż na zdjęciach. Solidnie wykonane, drewniane, tak jak lubię 🙂 Wzory wycięte niezwykle precyzyjnie.

Po czwarte, wzory wcale się nie nudzą! Co prawda mam na razie dwa typowo świąteczne. Choinek czy jajek raczej nie będę używać często na co dzień. Ale od czasu do czasu na pewno, bo szkoda trzymać takie cuda w ukryciu 🙂 I już obmyślam, jaki kolejny wałek sobie sprawić, taki bardziej uniwersalny. Może w kropki, może w zebrę albo motywy roślinne…

Po piąte
, wzory wychodzą bardzo ładnie i czytelnie. Wypróbowałam je jak dotąd na czterech rodzajach ciastek, których nie robiłam specjalnie „pod wałki”. Wałkowałam to, co akurat piekłam. I na każdych wzory się udały. W ciastkach z dodatkiem proszku do pieczenia mogą się odrobinę spłaszczyć, ale i tak będą widoczne.

Najlepiej, jak radzi instrukcja dołączana do wałka, schłodzić nieco ciasto przed wałkowaniem (ja nie chłodziłam, bo moje ciasta były dość zwarte i nielepiące), rozwałkować nieco grubiej, niż docelowa grubość ciastek, posypać ciasto mąką (najlepiej przez drobne sitko) i dopiero wtedy odcisnąć wzór z wałka. To bardzo przyjemna czynność 🙂 Warto zwrócić uwagę, by ciasto przed wałkowaniem ozdobnym wałkiem miało w miarę równą grubość. Wałek powinno się prowadzić z równym naciskiem, co nie zawsze sie udaje, ale nic nie szkodzi 🙂 Na początku polecam spróbowanie na małym kawałku ciasta, takim na połowę albo jedną trzecią szerokości wałka, żeby zobaczyć, jak „leży w dłoniach” i jak zachowuje się na cieście. Jeśli ciasto się do niego przylepi, to znaczy, że zostało posypane za małą ilością mąki. Jeśli ciasto utknie w misternych żłobieniach, wystarczy energicznie potrzeć wałek szczoteczką i będzie czyściutki. Z myciem też nie ma problemów.

Wałkowałam też bez posypywania ciasta mąką, przez folię spożywczą. Wzory są widoczne, choć zdecydowanie mniej głębokie. Może mocne schłodzenie ciasta, by pomogło, ale zamiast czekać, wolałam posypać mąką i wałkować od razu.

To tyle 🙂

Mała rzecz, a dodaje ciastkom wyjątkowego uroku. Zapewniam, że jeśli sprawicie sobie taki przydatny gadżet, na pewno nie zechcecie się z nim rozstać! Tym bardziej, gdy zamówicie własny wzór, którego nikt inny nie będzie miał 🙂

Zajrzyjcie na Facebook Mood for Wood oraz na stronę sklepu www.moodforwood.pl, pooglądajcie te cuda, zamówcie, jeśli zachwycicie się tak, jak ja, a później zabierajcie się za pieczenie ciastek 🙂


Ciastka „tęczowe pisanki”
Składniki na 30 ciastek-jajek (wykrajałam okrągłą foremką o średnicy 6,5 cm)

100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
50 g mąki kukurydzianej
40 g mąki ziemniaczanej
60 g ksylitolu
100 g masła (może być kozie) lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
1 żółtko lub 1/2 rozbełtanego jajka (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Naturalne dodatki koloryzujące
Na całą porcję ciasta od 1/2 do 2 łyżeczek sproszkowanego barwnika:
– kurkuma (żółty),
– szafran (żółty/pomarańczowy),
– liofilizowane maliny, truskawki lub wiśnie, suszone płatki hibiskusa lub dzikiej róży, suszony burak (różowy/fioletowy),
– liofilizowane lub suszone jagody (fioletowy/niebieski),
– suszona mięta, szpinak, pokrzywa lub spirulina (zielony),
– kakao lub karob (brązowy).


Uwaga na początek
Z jednej porcji ciasta możesz przyrządzić jeden kolor ciastek lub podzielić ciasto na kilka części i zrobić różne kolory. Jeśli robisz jeden kolor, dodaj barwnik od razu do suchej mieszanki. Jeśli z jednej porcji ciasta chcesz uzyskać kilka kolorów, zagnieć ciasto bez barwnika, podziel i dopiero teraz dodaj do każdej porcji wybrany barwnik. Dokładnie wyrób ciasto, by barwnik dobrze się rozprowadził. Barwnik musi mieć postać proszku. Owoce i suszone zioła bądź płatki kwiatów zmiel w młynku lub blenderze na proszek. Jeśli widzisz większe kawałki lub pestki, np. z malin, przesiej proszek przez bardzo drobne sitko.


Przygotuj ciasto
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używasz wanilii w proszku, dodaj ją do suchej mieszanki). Palcami rozetrzyj tłuszcz z suchą mieszanką i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli jest bardzo ciepłe i kleiste (może się tak stać, gdy do gotowego ciasta dodajesz barwnik i długo zagniatasz, by barwnik równo się rozprowadził), wstaw je do lodówki na 30 minut lub na kilka minut do zamrażalnika.

Rozwałkuj cienko między dwoma arkuszami folii spożywczej i wycinaj ciastka w kształcie jajek. Jeśli nie masz odpowiedniej foremki, weź okrągłą, w miarę elastyczną i ściśnij mocno z jednej strony, by koło zmieniło się w jajko. Ściskając foremkę, wycinaj kształty.

Jeśli przygotowujesz ciastka ozdabiane wałkiem, posyp ciasto odrobiną mąki kukurydzianej. Bardziej szczegółowa instrukcja używania wałka na początku wpisu (punkt „po piąte”).

Gotowe ciastka ułóż na papierze położonym na kratce i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 14-15 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj kolor ciastek. Jedna minuta za dużo w piekarniku i zniknie piękny kolor, a zostaną zwyczajne, lekko przybrązowione ciastka. Gotowe wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Nie dotykaj, dopóki zupełnie nie wystygną, ponieważ mogą się rozpaść!


Tak wyglądają ozdobione wałkiem surowe ciastka barwione szafranem i spiruliną.

Ciastka „tęczowe pisanki”
Jak zrobić wielokolorowe ciastka?
Zrób małe porcje ciasta o różnych kolorach lub wykorzystaj kolorowe skrawki ciasta, zostające po wycinaniu kształtów.

1. Z ciasta o różnych kolorach utwórz wąskie wałki, połóż jeden przy drugim, np. 3 kolory, lekko ściśnij (zob. rys. nr 1). Połóż na folii tak, by wszystkie trzy kolory były widoczne, przykryj drugim kawałkiem folii i rozwałkuj. Utworzy się kolorowe, „pasiaste” ciasto.

2. Z ciasta o różnych kolorach uformuj kulki dowolnej wielkości, połóż je na folii jedną obok drugiej, najlepiej tak, by identyczne kolory się nie dotykały (zob. rys. nr 2). Przykryj drugim kawałkiem folii i rozwałkuj. Utworzy się ciasto w kolorowe, nieregularne plamki.

Po rozwałkowaniu i wycięciu kształtów z takiego kolorowego ciasta, nie zagniataj mocno skrawków, tylko delikatnie je do siebie przyciśnij. Po delikatnym rozwałkowaniu najlepiej obrócić ciasto na drugą stronę, wzór i kolory będą ładniejsze.

A teraz rysunki poglądowe – na początku lojalnie ostrzegałam 🙂

 

Na dalszych zdjęciach widać, jak wyglądają po upieczeniu ciastka w te paski i kulki.

Ciastka „tęczowe pisanki”
Rainbow „Easter eggs” cookies – english version

Serves 30 cookies (I used round mold diameter of 6.5 cm)

100 g wholemeal buckwheat flour
50 g corn flour (not starch!)
40 g potato starch
60 g xylitol
100 g butter, goat butter or vegan margarine Alsan-Bio
1 egg yolk or 1/2 of slightly beaten egg (optional)
1/2 teaspoon of ground vanilla or 1 teaspoon vanilla extract

Natural color additives
1/2-2 teaspoons of powdered dye for whole batch of dough:
– turmeric (yellow),
– saffron (yellow/orange)
– freeze-dried raspberries, strawberries or cherries, dried hibiscus or wild rose petals, dried beetroot (pink/purple)
– freeze-dried or dried berries (purple/blue),
– dried mint, spinach, nettle and spirulina (green),
– cocoa or carob powder (brown).


Ciastka „tęczowe pisanki”
Before you start
The dye must be powdered. With one batch of dough you can prepare one color cookies or divide the dough into several parts and make different colors. If you are doing one color, add the dye directly to the dry mixture. If you want to make cookies with tie dye or rainbow effect, knead the dough without dye, divide it into 2-6 portions and add one dye to each portion. Knead until well combined.

How to make dough
Mix all the ingredients together and knead smooth dough. Place it in the fridge for about 30 minuts, if it’s too sticky. Roll out between two pieces of cling film and cut out cookies. If you don’t have egg shaped mold, use round (flexible) and flatten on one side.

If you want to prepare cookies decorated with Mood for Wood rolling pins, first roll the dough with normal rolling pin, sprinkle with corn flour and after that you can use decorative rolling pin.

Place cookies on baking paper on a baking tray. Bake at 170°C for 14-15 minutes. At the end of baking, control the color. One minute too long in the oven and cookies will be too much browned. Remove baking tray from oven. Allow cookies to cool completely.


How to make multicolored cookies?
Take small portions of dough with different colors, put them together on cling film (see rys. 1 and rys. 2 above), cover with another piece of cling film and roll with normal rolling pin.


Ciastka „tęczowe pisanki”
Ciastka „tęczowe pisanki”