Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciastka i drobne wypieki | na słodko | wypieki

Ryżowe ciastka perskie / Persian rice cookies

20 stycznia 2015

Ryżowe ciastka perskie

Dostałam zadanie: pozbyć się z kuchni resztek białej mąki ryżowej, zalegającej w szafkach. Mnie nie szkodzi (przynajmniej nie w widoczny sposób), ale Mojemu Ukochanemu tak, więc nie pozostało mi nic innego, jak zadanie wykonać. Piekę zatem pieguski i rozdaję bliższym oraz dalszym… I wymyślam ciastka z dodatkiem mąki ryżowej. Szukając inspiracji i sposobu na szybkie zużycie mąki ryżowej, bez angażowania innych mąk, natrafiłam na Naan Berenji, czyli perskie ciastka przygotowywae wyłącznie z białej mąki ryżowej. W internecie jest wiele różnych przepisów, różniących się proporcjami oraz tym i owym, ale podstawy są niezmienne: mąka, żółtko, masło, cukier, woda różana i kardamon. Ciastka są oczywiście bezglutenowe, a w mojej wersji także bezcukrowe i beznabiałowe. Wersji bezjajecznej na razie nie wypróbowałam, ale mąka jeszcze jest, więc może w weekend 🙂 Ciastka wyglądają prześlicznie, są bardzo jasne i niezwykle dekoracyjne, zwłaszcza jeśli zrobi się na nich ładny wzorek i posypie kolorowymi dodatkami (u mnie mak, pistacje i czerwony pieprz). Pachną wodą różaną. Są niezwykle delikatne, więc trzeba uważać przy chwytaniu. Najlepiej od razu włożyć do buzi całe ciastko – niemal rozpłynie się w ustach! Biała mąka ryżowa nie jest najzdrowsza… Ale przecież słodkości są po to, żeby dogodzić sobie od czasu do czasu, a nie żeby zajadać je na śniadanie, obiad i kolację 🙂 Koniecznie wypróbujcie, jeśli i w waszej kuchni mąka ryżowa zalega 🙂

Gluten free, sugar free & dairy free persian white rice cookies with rose water, cardamon and vanilla, sprinkled with poppy seeds, pistachios and pink pepper.

Ryżowe ciastka perskie

Na 50 sztuk

400 g białej mąki ryżowej
200 g wegańskiej margaryny Alsan-Bio (zamiennie olej kokosowy; w wersji nabiałowej masło – może być kozie)
90 g ksylitolu, zmielonego na puder
4 łyżki wody różanej*
1 jajko
po 1/2 łyżeczki kardamonu i sproszkowanej wanilii

Do posypania: mak, dowolne orzechy (drobno posiekane), pokruszone ziarna czerwonego pieprzu

Zmiksuj razem tłuszcz, ksylitol i jajko. Dodaj mąkę wymieszaną z przyprawami, zmiksuj. Na końcu wlej wodę różaną. Ciasto będzie miękkie i delikatne. Odrywaj małe kawałki, formuj kulki i spłaszczaj na dłoni, tworząc małe placuszki o grubości mniej więcej 1 cm. Jeśli ciasto będzie lepić się do rąk, dodaj trochę więcej mąki ryżowej i wyrób jeszcze raz.

Ułóż placuszki na papierze do pieczenia położonym na kratce. Jeśli chcesz, wyciśnij na powierzchni dowolny wzór, np. nożem, widelcem, stemplem do ciastek lub foremką do wykrawania. Udekoruj ciastka ulubioną posypką, lekko ją dociskając.

Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15 minut. Powinny być białe (jeśli zaczną rumienić się na brzegach, wyjmij je z piekarnika szybciej). Zostaw je na kratce do całkowitego wystudzenia, inaczej rozpadną się podczas chwytania. Ciastka są bardzo delikatne, piaskowe. Rozpływają się w ustach.

* Woda różana nadaje ciastkom specyficzny aromat. Można ją kupić w sklepach ze zdrową lub orientalną żywnością oraz w sklepach z ekokosmetykami. Jeśli nie masz wody różanej, użyj mleka, mleka roślinnego lub zwykłej wody. Jedną łyżkę mleka lub wody możesz zastąpić łyżką amaretto, rumu lub dowolnego naturalnego ekstraktu, np. cytrynowego czy migdałowego.

Ryżowe ciastka perskie