Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki

Bezglutenowe ciasto z sercem i gęstą polewą karobową / Gluten-free cake with heart and thick carob glaze

11 lutego 2016

To idealne ciasto na Walentynki! I na każdy inny dzień, w którym chcecie w słodki sposób wyrazić swoje uczucia 🙂 Ciasto wcale nie jest aż tak skomplikowane, na jakie wygląda. Wystarczy najpierw upiec różowe ciasto w małej blaszce, później za pomocą foremki do ciastek w kształcie serca wyciąć z tego ciasta serduszka, a następnie przygotować ciemne ciasto, wlać trochę do formy, ułożyć na środku, w rządku, różowe serca, całość zalać ciemnym ciastem i z powrotem do piekarnika. Ciemne ciasto musi być dość gęste, żeby utrzymało serca na miejscu. Na wierzch idzie pyszna, gęsta i bardzo słodka polewa karobowa, którą ja posypałam pokruszonymi liofilizowanymi ananasami oraz suszonymi płatkami róży, ale posypka może być dowolna. Oczywiście do środka zamiast serca można włożyć ciasto w innym kształcie, np. kółko, kwadrat, trójkąt, kwiatek, misia itp. Kolor środkowego ciasta również można zmieniać 🙂 Życzę smacznego! I dużo miłości 🙂.

Gluten-free, sugar-free and dairy-free cake with pink heart inside and delicious carob and coconut oil glaze. Perfect for Valentine’s Day!

 

 

Składniki

Ciasto różowe
60 g białej mąki ryżowej
10 g mąki ziemniaczanej
10 g czerwonych liofilizowanych owoców (np. truskawek, malin, wiśni)*
30 g ksylitolu
4 krople stewii fluid
2 białka jajek + 1 żółtko
20 ml wody (w połowie można użyć wody różanej)
1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Ciasto ciemne
120 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
100 g bezglutenowych płatków owsianych, zmielonych na mąkę
20 g karobu lub kakao
120 ml mleka (może być dowolne roślinne) lub wody
70 g oleju
60 g ksylitolu
10 kropel stewii fluid
2 jajka (+ żółtko pozostałe z różowego ciasta)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Polewa
70 g melasy z karobu (zamiennie np. syropu klonowego lub daktylowego)
30 g oleju kokosowego
25 g karobu

 

 

Przygotuj różowe ciasto
Liofilizowane owoce zmiksuj w blenderze albo młynku na drobny proszek. Jeśli zostaną grudki lub pesteczki (np. z truskawek czy malin), przesiej proszek przez gęste sitko. Wymieszaj proszek owocowy z mąkami oraz proszkiem do pieczenia,

W misce ubij pianę z białek na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo wsypu ksylitol, a następnie dodaj żółtko roztrzepane z wodą lub zwykłą wodą zmieszaną z wodą różaną i krótko ubijaj, tylko do rozprowadzenia żółtka. Na końcu partiami dodaj suche składniki (najlepiej przesiane przez drobne sitko). Wymieszaj je z pianą delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki.

Przełóż masę do małej keksówki (o wymiarach mniej więcej 13 x 9 cm), przykryj formę folią aluminiową (aby ciasto z wierzchu nie spiekło się i nie straciło koloru) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 25 minut.

Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego przestudzenia. Z zimnego ciasta wykrój 4-5 serc**, za pomocą foremki do ciastek o ostrych brzegach. Połóż foremkę na wierzchu ciasta, układając ją tak, by udało się wyciąć w całości kolejne serca. Mocno dociśnij palcami brzegi foremki z dwóch stron i gotowe! Pozostałe resztki ciasta zjedz lub użyj ich jako barwnych okruszków do posypania polewy.

 

 

Przygotuj ciemne ciasto
W misce wymieszaj suche składniki: mąki, karob lub kakao, proszek do pieczenia i wanilię.

W osobnej misce utrzyj 3 żółtka z ksylitolem i stewią, aż będą jasne i puszyste. Następnie dodaj olej oraz mleko lub wodę. Suche składniki wsyp stopniowo do mokrej mieszanki i dokładnie zmiksuj.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki.

Mniej więcej 1/3 ciemnego ciasta wlej do keksówki o wymiarach 20 x 10 cm. Na środku ułóż wykrojone z różowego ciasta serca, wciskając je leciutko w ciemne ciasto, aby się nie przewracały. Serca nie muszą dochodzić do samego końca foremki. Następnie ostrożnie wlej do formy resztę ciemnego ciasta, najpierw wypełniając miejsca między dłuższymi brzegami foremki a sercami, a następnie zakrywając wierzch serc.

Wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij i odstaw do przestudzenia.



Przygotuj polewę
Wszystkie składniki włóż do rondelka i podgrzewaj, mieszając, aż olej kokosowy się roztopi. Gdy masa zacznie się gotować, ustaw minimalny płomień i podgrzewaj jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia.

Jeszcze gorącą polewą polej ciasto (to bardzo ważne, ponieważ polewa błyskawicznie gęstnieje!). Udekoruj okruszkami różowego ciasta, pokruszonymi liofilizowanymi owocami lub w dowolny inny sposób.

 

 

* Zamiast czerwonych owoców, dających po upieczeniu kolor lekko różowy, możesz użyć owoców fioletowych (np. jagody, jeżyny, borówki, czarna porzeczka), które zabarwią ciasto na lekki fiolet. Dobrze sprawdzi się także dodatek kurkumy (kolor żółty) albo sproszkowanej spiruliny (kolor zielony).

** Ciasto można upiec także z innym wzorem niż serce. Wybierz dowolną niedużą foremkę, np. kwadrat, kółko, gwiazdkę albo inny wzór. Pamiętaj tylko, by sprawdzić, czy tej wielkości foremką uda się wykroić z ciasta 4 identyczne elementy i czy po włożeniu elementów do większej keksówki zostanie trochę miejsca na wlanie po bokach ciemnego ciasta.