Ciasto buraczkowe jest absolutnie fenomenalne! W ogóle nie czuć w nim buraczków, nikt z pytanych nie zgadł jaki jest główny składnik 🙂 Delikatnie wilgotne, ciemne, z soczystymi truskawkami. W wersji bardziej wykwintnej również z dodatkiem orzechów albo, w mojej ulubionej, z truskawkami i posiekaną gorzką czekoladą (90%). Bez dodatku cukru, bez masła i mleka oraz bez glutenu. Dużo tych bez 🙂 Idealne ciasto na rozpoczęcie dnia (na zdjęciach widać, jak słońce zagląda do okien mojej kuchni o szóstej rano – wybaczcie jakość zdjęć, ale musiałam się spieszyć, zanim ciasto zniknie 🙂 oraz na drugie śniadanie (jest bardzo sycące).
Amazing beetroot cake with strawberries and dark chocolate. No sugar, no gluten and no dairy products. Yummy!
Składniki (tortownica 20-22 cm)
Z | 1/2 kg buraków (2 średniej wielkości sztuki) 2 duże jajka (lub 3 małe) 200 g mielonych migdałów* 150 ml oleju (np. ryżowego) 2 łyżeczki stewii fluid kilka łyżek ksylitolu (opcjonalnie, zazwyczaj daję 50-60 g) |
M | 1 łyżeczka mielonych goździków |
W | 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli |
D | 2 łyżki soku z cytryny świeże truskawki |
O | 200 g mąki gryczanej* 4-5 łyżek gorzkiego kakao lub karobu (ok. 40-50 g) tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie) |
Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
W jednej misce wymieszać składniki suche, dodając kolejno kakao i mąkę gryczaną, migdały, goździki oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce roztrzepać trzepaczką lub mikserem jajka, oliwę i słodzidła, dodać buraczki, wymieszać, a następnie dodać jeszcze szczyptę goździków (dla zachowania przemian), szczyptę soli oraz sok z cytryny. Do masy dodawać stopniowo suche składniki, dobrze wymieszać. Masa będzie dość gęsta.
Na końcu można dodać posiekaną czekoladę, ewentualnie bakalie, choć dla mnie idealne połączenie to tylko truskawki i gorzka czekolada 🙂 Wypróbowałam także wersję z malinami – pycha!
Tortownicę wyłożyć papierem, przelać do niej połowę masy. Na wierzchu gęsto ułożyć truskawki i przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.
* Ostatnio zrobiłam to ciasto z 150 g mielonych migdałów i 250 g mąki gryczanej. Wyszło idealnie, więc można zaoszczędzić trochę dość drogiej mąki migdałowej :))