„Blondie”, czyli białe brownie, to wilgotne, ciężkie ciasto przygotowywane z dodatkiem białej czekolady. W mojej wersji czekolady nie ma, ponieważ białej nie używam w ogóle już od dawna – to sam cukier i szkodliwy dla zdrowia utwardzony tłuszcz roślinny. O ile w ciemnej czekoladzie na plus należy zaliczyć kakao (najlepiej gdy jest na pierwszym miejscu w składzie), o tyle w białej czekoladzie niczego wartościowego nie ma. To tak, jakby zjeść kilka łyżek cukru i ćwierć kostki margaryny doprawione sztuczną waniliną… Prezentowana dziś zdrowsza wersja „blondie” zamiast czekolady zawiera gotowaną kaszę jaglaną, która nadaje ciastu wyjątkowej, ciężkiej i wilgotnej konsystencji. Do tego kokos, orzechy włoskie, siemię lniane i świeże jeżyny na wierzchu, dla kontrastu. Bardzo sycąca słodka przekąska. Jaglanym „blondie” z moimi ulubionymi jeżynami świętujemy setny post Na Kuchennym Progu!
Chocolate-free version of blondie (white brownie), with cooked millet, coconut and walnut flour and fresh blackberries on top. Very moist and rich cake. Of course sugar-free and gluten-free.
Składniki (forma o wymiarach 28×22 cm)
150 g kaszy jaglanej
400 ml mleka (użyłam koziego, ale może być dowolne, także roślinne)
160 g mleczka kokosowego
80 g ksylitolu
2 łyżki jasnego miodu (np. lipowego lub wielokwiatowego)
15 kropel stewii fluid
50 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
50 g mąki kokosowej
50 g mąki z orzechów włoskich (użyłam tartych orzechów firmy BackMit)
40-50 g dowolnych orzechów
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20-30 jeżyn (do ułożenia na wierzchu)
Kaszę jaglaną wypłucz na stiku pod gorącą wodą. W garnku z grubym dnem zagotuj mleko, na wrzące wsyp wyplukaną kaszę i ugotuj do miękkości. Ostudź całkowicie i zmiel w maszynce do mięsa, przez najdrobniejsze sitko. Na końcu wrzuć do maszynki dowolne orzechy i również zmiel.
W misce wymieszaj zmielone siemię lniane, mąkę kokosową i orzechową oraz proszek do pieczenia. W osobnej mise ubij jajka z ksylitolem, miodem i stewią, dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny. Do masy jajecznej wsyp połączone suche składniki i zmiksuj. Na końcu dodaj zmieloną kaszę jaglaną, raz jeszcze krótko zmiksuj całość, aż masa będzie w miarę gładka, i przelej do formy.
Na wierzchu ciasta ułóż umyte i odsączone świeże jeżyny, lekko wciskając je w masę (zamiast jeżyn możesz użyć malin, borówek, pokrojonych jabłek lub brzoskwiń). Piecz „blondie” w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Przestódź i pokrój na kwadraty, tak by na środku każdego znalazła się jeżyna.