Tak, znowu chwasty i kwiatki 🙂 W końcu ma być sezonowo! Ten koktajl można robić na tysiące sposobów. Wystarczy grejpfrut i cytryna lub limonka oraz dowolne chwasty i kwiatki, jakie macie akurat pod ręką. Wszystkie zaliczam do przemiany Ziemi, więc na bazie tego przepisu możecie robić własne eksperymenty. Czasem daję pokrzywę, czasem kwiaty i listki mniszka, innym razem kwiaty akacji i stokrotki. Próbujcie i znajdźcie wasze ulubione smaki. Podobnie jest z proporcjami. Jedni wolą gęstsze koktajle, inni rzadsze. Jedni preferują idealnie gładką konsystencję, inni, jak ja, pływające w środku „farfocle”. Wybaczcie jakość ostatnich zdjęć, ale tyle jest do gotowania, zbierania, suszenia itd. itp., że jakoś na dłuższe pochylanie się nad zdjęciami nie mam czasu, a i potrawy szybko znikają i często w ogóle nie ma co sfotografować. Mój degustator jest niecierpliwy 🙂
Refreshing cocktail with grapefruit and lemon and various flowers and weeds.
Składniki (na 2-3 szklanki)
O | 1 grejpfrut |
Z | garść dowolnych kwiatów i chwastów albo mieszanka (pokrzywy, kwiaty i liście mniszka, stokrotki, kwiaty akcji, czarnego bzu etc.) stewia lub miód do osłodzenia |
M | szczypta mielonego imbiru lub odrobina świeżego korzenia |
W | woda źródlana (200 ml lub według uznania) |
D | sok z 1/2 cytryny |
Grejpfruta obrać ze skórki, każdą cząstkę pozbawić białej błonki. Opłukać kwiaty i liście. W koktajlu widocznym na zdjęciach są tylko liście i płatki kwiatowe mniszka. Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować. Ilość wody oraz słodzika według uznania. Liczba kombinacji smakowych nieskończona 🙂 Smacznego!
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat spożywania kwiatów i chwastów, gorąco polecam książki, których recenzje znajdziecie w Kulinarnej czytelni w kategorii chwasty i kwiaty.