Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
na słodko | napoje | różności kulinarne

Lemoniada kocimiętkowa (bez glutenu, cukru, wegańska)

15 sierpnia 2017

Latem na blogach i portalach kulinarnych roi się od przepisów na lemoniady czy domowe „ice tea”. Postanowiłam dołączyć do tego szaleństwa, ale z nieco innym przepisem, łączącym lemoniadę z jednym z moich ulubionych ziółek, czyli… kocimiętką ❤ To coś dla wielbicieli niecodziennych smaków. Większość z was słyszała pewnie o „narkotycznym” działaniu kocimiętki na koty 🙂 (więcej przeczytacie o tym np. tutaj). A jak działa na ludzi? Uspakaja i wprawia w dobry nastrój. Lubię pić kocimiętkę w okresie jesienno-zimowym, w postaci gorącego naparu. Ale eksperyment lemoniadowy dał ciekawy efekt i zachęcił mnie do robienia podobnych napojów na gorące dni z innych interesujących ziół. Kocimiętka ma zapach i smak lekko miętowy, choć nie da się go opisać, to trzeba poczuć 🙂 Istnieje również odmiana cytrynowa, która ma aromat zbliżony do melisy. Do lemoniady dodałam sok z cytryny i odrobinę soku z limonki, ale można poeksperymentować również z dodatkiem soku z pomarańczy lub listków mięty. Więcej o kocimiętce i jej zdrowotnych właściwościach przeczytacie np. tutaj.

 
Gluten-free, sugar-free and vegan catnip lemonade.

 
 

Składniki (na 2-3 porcje)

2-3 łyżeczki suszonej kocimiętki
40 g ksylitolu (lub więcej, do smaku, zamiennie np. miód)
sok z 1 i 1/2 lub 2 cytryn
sok z plasterka limonki lub pomarańczy (dodatkowo, opcjonalnie)
listki mięty (opcjonalnie)
700 ml wrzątku

 
 

Kocimiętkę razem z ksylitolem zalej wrzątkiem (jeśli słodzisz miodem, dodaj go do przestudzonego naparu) i zostaw na 20 minut do naciągnięcia. Przecedź napar przez sitko i zostaw do całkowitego przestudzenia. Napar będzie klarowny.

Następnie dodaj sok z cytryny (lub dodatkowo soki z innych cytrusów), wymieszaj. Napar zrobi się lekko mętny. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej ksylitolu lub soku.

Przelej lemoniadę do szklanego dzbanka i wstaw do lodówki. Przed podaniem wrzuć do dzbanka kostki lodu. Lemoniadę pij schłodzoną. Nie przesadzaj jednak z ilością – pamiętaj, że to ziółko 😉