Bezglutenowa wersja orkiszowych muffinek z winem i śliwkami, moich ulubionych. Zamiast orkiszu użyłam mączki migdałowej oraz ryżowej i amarantusowej. Do tego korzenne przyprawy i półwytrawne czerwone wino. Do wypieku tych muffinek używałam już kilku różnych win, tańszych i droższych, ale w tej wersji – z czerwonym półwytrawnym winem marki Celebro – muffinki są najsmaczniejsze. Śliwki oraz korzenne przyprawy sprawiają, że muffinki smakują jak grzaniec, więc będą idealne na długie jesienne i zimowe wieczory (można użyć śliwek mrożonych). Aromat wina jest mocno wyczuwalny. Po zjedzeniu kilku sztuk można zaobserwować lekkie rozluźnienie… W wersji dla dzieci wino można zastąpić sokiem z ciemnych winogron, śliwkowym lub jabłkowym.
Delicious gluten free muffins with plums and strong aroma of red wine. No sugar, no dairy product.
Składniki (na 14 muffinek o średnicy 6 cm)
O | 250 ml czerwonego wina (użyłam półwytrawnego marki Celebro) 50 g mąki amarantusowej (np. firmy Ekoprodukt) szczypta kurkumy |
Z | 150 g mączki migdałowej 30 g mielonego siemienia lnianego 50-60 g ksylitolu 15-20 kropel stewii fluid 6 łyżek oliwy lub oleju 2 jajka |
M | 50 g mąki ryżowej 1 czubata łyżeczka mielonych goździków 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej |
W | 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli |
D | kilkanaście twardych śliwek węgierek, średniej wielkości |
Do miski dodawać w kolejności suche składniki: mąkę amarantusową i kurkumę, mączkę migdałową i siemię lniane, mąkę ryżową, goździki, cynamon, imbir oraz gałkę, a na końcu proszek i sodę. Dokładnie wymieszać.
W drugiej misce ubić jajka na gładką, białą masę. Dodać ksylitol, stewię i olej, całość wymieszać. Następnie dodać szczyptę cynamonu lub goździków, szczyptę soli, a na końcu wlać wino. Zamieszać.
Mokre składniki wlać do miski z suchymi składnikami i połączyć za pomocą widelca. Ciasto przełożyć do silikonowej formy na muffinki, wypełniając każdą foremkę maksymalnie do 3/4 wysokości.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować i połówki jeszcze raz przekroić (ewentualnie jeszcze raz na pół). Do każdej muffinki włożyć 2-3 ćwiartki śliwki, oparte skórką do siebie. Najlepiej zostawić je tak na chwilę i sprawdzić, czy nie będą się przewracać (jeśli będą, trzeba trochę poprawić ich ułożenie).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. I gotowe!