Ostatnie tygodnie obfitowały w miłe niespodzianki i zupełnie zapomniałam o przepisie na świąteczną roladę makową… Z opóźnieniem, ale jest 🙂 Przyda się na pewno podczas kolejnych świąt albo i wcześniej, jeśli makowe wypieki szczególnie sobie cenicie. Rolada zrobiona jest z bezglutenowego biszkoptu i bogatej w dodatki makowej masy. Na wierzchu polewa z mleczka kokosowego i karobu, a całość wieńczą przepyszne bukowe orzeszki, zbierane własnoręcznie w lesie pewnej pięknej październikowej niedzieli. Ślimaczek w roladzie nie jest może najpiękniejszy, ciasto zwijało się dużo gorzej niż biszkopt pszenny, ale jak na pierwszą bezglutenową próbę roladową wyszło nieźle 🙂
Gluten-free, sugar-free and dairy-free poppy seed roll with raisins, smoked plums, hazelnuts and beech nuts.
Składniki na masę makową
O | 150 g suchego maku (użyłam już zmielonego) |
Z | kilka suszonych śliwek (użyłam wędzonych) 20-30 g rodzynków kilka-kilkanaście dowolnych orzechów 25 g miodu 25 g ksylitolu* 1/2 łyżeczki stewii fluid |
M | 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta mielonego cynamonu lub goździków |
W | malutka szczypta miałkiej soli |
D | 50 g kwaskowych powideł (dałam domowe żurawinowe, niesłodzone) 1 płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy |
Dodatkowo: ok. 150 ml wrzątku (wody lub gotującego się mleka, dowolnego), do zaparzenia maku
Suchy mak zalać wrzątkiem, zostawić na pół godziny lub dłużej, a następnie dokładnie odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru płynu. Użyłam suchego maku już zmielonego. Jeśli użyjecie zwykłego maku, należy go po zaparzeniu zmielić co najmniej dwa razy przez najdrobniejsze sitko.
Pomarańczę sparzyć, wyszorować i zetrzeć skórkę. Orzechy, rodzynki i śliwki pokroić na drobniejsze kawałki (zbyt duże będą utrudniać krojenie ciasta). Do zaparzonego i odciśniętego maku dodać po kolei pozostałe składniki, spróbować i ewentualnie dosłodzić.
* Ksylitol najlepiej dodać do jeszcze ciepłego maku, by zdążył się rozpuścić. Można go też pominąć i dodać więcej miodu.
Odstawić masę makową i przygotować biszkopt.
Składniki na biszkopt (forma 22×28 cm lub nieco większa)
Z | 2 jajka 30 g ksylitolu 10 g mąki kukurydzianej 10 g mąki ziemniaczanej |
M | 5 g mąki ryżowej |
Mąki połączyć ze sobą, przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać jajka oraz, stopniowo, ksylitol, jeszcze chwilę miksować. Następnie powoli wsypywać do masy mieszankę mąk i wymieszać całość drewnianą łyżką, delikatnie, ale w miarę szybko.
Wylać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 8 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na 5 minut, a następnie przełożyć na czystą ściereczkę i delikatnie zwinąć w roladę. Zostawić przynajmniej na 10-15 minut. Dzięki wstępnemu zwinięciu, jeszcze na ciepło, biszkopt nie popęka przy zwijaniu z nadzieniem. A przynajmniej nie popęka aż tak bardzo 🙂
Masę makową rozsmarować na biszkopcie i ponownie zwinąć go w roladę, mocno dociskając. Przygotować polewę.
Składniki na polewę
O | 15 g karobu (lub kakao) |
Z | 100 g mleczka kokosowego 40 g oleju kokosowego 15 g ksylitolu 5 kropel stewii fluid |
M | szczypta mielonego cynamonu i goździków (opcjonalnie) |
Do garnka włożyć karob, mleczko, olej, ksylitol i stewię. Całość podgrzać, aby olej się rozpuścił. Można dodać szczyptę cynamonu, goździków albo odrobinę wanilii.
Polewę zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Można włożyć ją na kilka minut do zimnej wody albo wystawić na balkon, jeśli na dworze jest chłodno. Co jakiś czas zamieszać energicznie i skontrolować, czy nie zaczyna tężeć. Jeśli na powierzchni lub na brzegach garnka pojawi się biały nalot, to znaczy, że olej kokosowy twardnieje – pozostaną nieprzyjemne tłuste grudki. Aby masa była znowu gładka, trzeba ją ponownie lekko podgrzać i schłodzić, co chwilę energicznie mieszając.
Kiedy polewa nieco zgęstnieje, polać roladę. Na końcu posypać otartą skórką z pomarańczy oraz orzechami. Na zdjęciu widać roladę posypaną orzeszkami bukowymi. Można je zebrać w październiku. Orzeszki zostały obrane z łupinek, a później namoczone w wodzie przez kilka godzin i obrane ze skórek. Skórki schodzą bardzo łatwo, a orzeszki bez nich są o wiele smaczniejsze, zdrowsze i lżej strawne.
Gotowe!
Tak wyglądają orzeszki bukowe w łupinach (i bukowe liście/gałęzie):