Kupiłam ostatnio dorodne bataty i nie wiedziałam, co z nich zrobić… Frytki batatowe ani puree z batatów do obiadu mi nie pasują. Nie lubię tego słodkawego posmaku w daniach wytrawnych. Padło więc na deser. Oczywiście 🙂 Tym razem na brownie. Mokre, gęste, intensywne w smaku i sycące. Do batatów dołączyły suszone morele, które nadają specyficznego aromatu. Całość dopełniła polewa z nerkowców, czy raczej krem, którym posmarowałam wierzch. Ciasto jest najlepsze na zimno, więc polecam jeść je od razu po wyciągnięciu z lodówki 🙂
Vegan and gluten-free sweet potato & dried apricot brownie with cashew topping.
Składniki
550 g batatów (1 duża sztuka, waga po obraniu)
150 g niesiarkowanych suszonych moreli, daktyli lub ich mieszanki
100 g mąki migdałowej lub z orzechów włoskich
100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
30 g kakao lub karobu
60 g ksylitolu
200 g gęstego mleczka kokosowego
1 łyżeczka mielonej wanilii
1/2 łyżeczki goździków
po 1/3 łyżeczki cynamonu i imbiru
szczypta soli
dodatkowo (do polewy): 100 g nerkowców, 50-100 g gęstego mleczka kokosowego, 30 g syropu klonowego lub płynnego miodu (w wersji niewegańskiej)
Nerkowce zalej wodą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc.
Batat obierz, pokrój w małe kostki, wrzuć do małego garnka z grubym dnem. Dolej 2-3 łyżki wody i duś batat pod przykrywką, na małym ogniu, aż zmięknie. Mieszaj, by się nie przypalił. W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody, ale pamiętaj, by pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować wodę. Zamiennie możesz użyć batata gotowanego na parze lub upieczonego w piekarniku. Po obróbce termicznej powinno go zostać ok. 500 g.
Morele lub daktyle zalej wrzątkiem i odstaw przynajmniej na 15-20 minut, a następnie odcedź. W blenderze zmiksuj owoce z przestudzonym ugotowanym batatem oraz 200 g mleczka kokosowego, do uzyskania gładkiego kremu. Odłóż 100 g tej mieszanki do miseczki – to niezbędny składnik polewy.
W osobnej misce wymieszaj mąki z karobem lub kakao, ksylitolem oraz przyprawami. Do suchych składników stopniowo dodawaj batatowy krem i dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do formy o wymiarach 28 x 22 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Wyjmij i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj polewę. W blenderze zmiksuj odcedzone nerkowce z odłożonym kremem batatowym, syropem klonowym i dodatkowymi 50 lub 100 g gęstego mleczka kokosowego. Rozsmaruj polewę na wierzchu ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu polewa nieco stężeje, a ciasto będzie smakować jeszcze lepiej.
Przechowuj brownie w lodówce, podawaj schłodzone, pokrojone na kwadraty.