Tabbouleh (tabbule, tabule) to rodzaj sałatki warzywnej charakterystyczny dla kuchni arabskiej. Tradycyjnie składa się z kaszy bulgur lub kuskus, pomidorów, ogórków, cebuli, natki pietruszki, oliwy i soku z cytryny, ale można spotkać wiele różnych wariacji. Co kucharz, to inne tabbouleh. Moja propozycja to orzeźwiająca zielona sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem, świeżymi listkami mięty i natką pietruszki, przyprawiona tylko odrobiną pieprzu i soli. Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na leniwe popołudnia w czasie letnich upałów!
Refreshing tabbouleh with couscous, cucumber, fresh mint leaves and parsley, seasoned with just a touch of pepper and salt.
Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Ale pszenny kuskus można z powodzeniem zastąpić kaszą jaglaną, gryczaną, amarantusem, quinoa lub ryżem i sałatka będzie równie pyszna, a do tego bez glutenu.
Składniki (na 4-6 porcji)
D | 1 szklanka kaszy kuskus (w wersji bezglutenowej należy użyć ugotowanej kaszy jaglanej, gryczanej, amarantusa, quinoa lub ryżu) 2 pęczki natki pietruszki sok z limonki lub cytryny |
O | wrząca woda |
Z | 2 średnie ogórki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju lnianego |
M | mała garstka listków świeżej mięty pieprz |
W | sól |
Kuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ogórki, oliwę oraz olej, wymieszać. Dodać drobno posiekaną miętę, doprawić pieprzem i solą. Dorzucić drobno posiekaną natkę pietruszki, skropić sokiem z limonki lub cytryny do smaku. Można jeść od razu, ale najlepiej odstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Inspiracją dla tego przepisu było tabbule na trudne czasy. Oryginalną recepturę znajdziecie w książce Diany Abu-Jaber „Język baklawy. Wspomnienia”.