Kochani! Mój przepis na bezglutenowy wegański mazurek śliwkowy trafił do rubryki kulinarnej najnowszego numeru „Przepisu na ogród” 🙂 Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc warto niedługo zacząć planować świąteczne menu 🙂 Przepis na ten mazurek zamieściłam także na moim blogu, gdy piekłam go z okazji Dnia Matki. Oczywiście znajdziecie go także w naszej książce „Święta bez pszenicy”, obok dziesiątek innych fantastycznych receptur na Wielkanoc: mazurków, bab i babeczek, pasch, ciastek, żurków, pasztetów, krokietów, majonezów, chlebów itd. Mazurek śliwkowy to jeden z moich ulubionych (w pierwszej trójce jest śliwkowy, czekoladowo-kardamonowy oraz obłędnie pyszny amarantusowy). Piekę mazurki nie tylko na Wielkanoc. Takie ciacho idealnie nadaje się jako deser na każdy dzień w roku! W składnikach mazurka śliwkowego podane jest czerwone wino, ale z powodzeniem zamiast alkoholu możecie użyć np. soku z ciemnych winogron, śliwkowego albo czereśniowego. Skusicie się?
akcje promocyjne