Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta kruche | na słodko | wypieki | z owocami

Mazurek śliwkowo-winny dla mamy / Prunes & wine shortcrust pastry for Mother’s Day

26 maja 2015

Mazurek śliwkowy

 
Wszystkim mamom, a szczególnie bezglutenowym, składam dziś najserdeczniejsze życzenia! A przede wszystkim mojej kochanej i cierpliwej, także bezglutenowej mamie 🙂 Na deser coś nietypowego – mazurek. Co prawda Wielkanoc już dawno za nami, ale ten mazurek świetnie wpisuje się w gusta mojej mamy. Zwłaszcza ze względu na suszone śliwki 🙂 Można go zrobić w wersji wegańskiej, używając margaryny zamiast masła. Można też przygotować wersję bezalkoholową, gotując śliwki w soku śliwkowym, czereśniowym lub winogronowym, zamiast w czerwonym winie. Można upiec go z kratką ciasta na wierzchu, tak jak w poniższym przepisie, a można również zmniejszyć ilość ciasta o połowę, upiec tylko spód, rozsmarować na nim śliwki i gotowe, bez dodatkowego pieczenia całości raz jeszcze. Bardzo wdzięczny materiał do eksperymentów 🙂 Moja mama dostała razem z mazurkiem kwiatowy wałek Mood for Wood, z wygrawerowaną na rączce dedykacją „Dla Mamy”. Świetny pomysł na wyjątkowy prezent! Więcej na temat tych wałków pisałam we wpisie o wielkanocnych ciastkach. Na tym cieście wzór odbił się fantastycznie, choć akurat na paskach dobrze tego nie widać, bo musiałam je lekko przyklepać palcami, żeby przykleiły się do śliwek… [edit: dodałam dwa zdjęcia drugiego mazurkowego podejścia, z kółkami ciasta, na których lepiej widać wzory]. Ale z tego samego ciasta można wyciąć ciasteczka i wtedy wzór będzie doskonale widoczny 🙂 W obu wersjach smak jest absolutnie obłędny! Trudno powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejny kawałek. Ale mamy święto, dziś i każdego dnia, więc pofolgujmy sobie 🙂 Jeszcze raz – dużo miłości, radości, spokoju i czego dusza zapragnie, dla wszystkich mam! English version later.

Gluten free, sugar free, optionally vegan, traditional easter shortcrust cake with prunes & wine filling.

 

DSC_4093

 

Na formę o wymiarach 28 x 22 cm

Ciasto
po 120 g mąki jaglanej i drobnej mąki migdałowej
70 g bardzo drobnej kaszki kukurydzianej
30 g mąki ziemniaczanej
80 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
100 g masła lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
20-40 g ksylitolu zmielonego na puder

Nadzienie śliwkowe
300 g naturalnie wędzonych śliwek bez pestek (zamiennie suszone niesiarkowane)
150 ml czerwonego półwytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
po 1/2 łyżeczki cynamonu i goździków
migdały bez skórki do dekoracji

 

DSC_4099

 

Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z grubym dnem, wlej wino i sok cytrynowy, dodaj przyprawy. Przykryj garnek pokrywką i podgrzewaj śliwki na małym ogniu. Gdy wino zacznie się gotować, zdejmij pokrywkę i gotuj, aż śliwki zmiękną. Mieszaj co jakiś czas. Masa powinna być dość gęsta. Zmiksuj ją blenderem, by uzyskać w miarę gładką konsystencję. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj nieco wody lub wina.

Siemię lniane zalej 10 łyżkami wrzątku, przykryj i odstaw na 5 minut. Odkryj i nieco przestudź. Wszystkie składniki, łącznie z zaparzonym siemieniem, wrzuć do miski i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 3 równe części. Z dwóch części wykonaj spód mazurka. Rozłóż lub rozwałkuj ciasto cienką warstwą w formie o wymiarach 28 x 22 cm, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia.

Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i rozłóż na nim równą warstwą śliwkowe nadzienie. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj, potnij na paski i ułóż z nich ozdobną kratkę na śliwkach. Wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni. Śliwki posyp posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi. Pokrój na kwadraty.

DSC_4119

Porady
Mazurek śliwkowy możesz przygotować także w szybszej wersji, bez pasków ciasta na wierzchu i dwukrotnego pieczenia. Zrób ciasto z 2/3 porcji i piecz przez 20-25 minut, aż ładnie się zrumieni. Następnie rozłóż na nim śliwkowe nadzienie i posyp wierzch migdałami. Gotowe!

 

Druga próba mazurkowa, tym razem nie z kratką, lecz kółkami z ciasta na wierzchu. Kółka nie były przyklepywane, więc wzór widać idealnie 🙂

DSC_4371

 

DSC_4110