Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
akcje promocyjne

Moje menu w Krakowie: Blogger’s Food – Blogerzy Gotują

30 czerwca 2014

Kolaż - moje menu dla Blogger's Food

Wszystkich amatorów wegańskiej i bezglutenowej kuchni serdecznie zapraszam do krakowskiej restauracji Spółdzielnia Organic Bar & Take-away, gdzie od soboty, 28 czerwca, do końca lipca można skosztować moich potraw. Przekąski, zupa, dania główne, desery i napój, dla każdego coś dobrego!

 
To było nie lada wyzwanie! Nie dość, że menu bezglutenowe (z tym bym sobie poradziła) i oczywiście, jak to u mnie, bezcukrowe, bezgotowcowe, bezE-dodatkowe, bezgumoguarowe :), to jeszcze wegańskie. Zazwyczaj gotuję i piekę bez krowiego nabiału lub nawet bez żadnego zwierzęcego mleka czy sera, ale jajka wykorzystuję dość często. Wcale nie jest łatwo je zastąpić i żadne rozgniecione banany, skrobia kukurydziana, zaparzone siemię lniane ani inne cuda nie pomagały… W dodatku menu było tworzone przy permanentnym braku czasu, ale udało się wszystko dopiąć i mam nadzieję, że będzie wam smakowało!

Dań z mojego menu możecie skosztować w Spółdzielni Organic Bar & Take-away przy ul. Meiselsa 11 w Krakowie w ramach projektu Blogger’s Food – Blogerzy Gotują. Będzie tam gościć tylko w lipcu, więc trzeba się spieszyć! Zróbcie sobie miłą wakacyjną wycieczkę 🙂

Blogger’s Food – Blogerzy Gotują
 
A co dokładnie znalazło się w moim menu?
 

PRZEKĄSKI

Tabbouleh z quinoa

Tabbouleh z quinoa

 

Placuszki cukiniowo-botwinkowe podawane z hummusem

(przepis na placuszki tutaj)

Placuszki cukiniowo-botwinkowe podawane z hummusem

 

ZUPY

Marokańska harira z tofu i świeżą kolendrą

(przepis tutaj, w Krakowie będzie serwowana nieco zmieniona wersja)

 Marokańska harira z tofu i świeżą kolendrą

 

DANIA GŁÓWNE

Zapiekane cukinie z kaszą i warzywami

(przepis tutaj, w Krakowie oczywiście w wersji wegańskiej bez łososia)

 Zapiekane cukinie z kaszą i warzywami

 

Spaghetti z pesto z naci marchewki i słonecznika

Spaghetti z pesto z naci marchewki i słonecznika

 

Lasagne z nadzieniem szpinakowym i tofu-pomidorowym z wegańskim beszamelem

Wrapy warzywne z sosami

Czerwone warzywne curry z chrupiącym imbirem

Czerwone warzywne curry z chrupiącym imbirem
 

DESERY

Jaśminowo-migdałowy pudding ryżowy z truskawkami i miętą

Jaśminowo-migdałowy pudding ryżowy z owocami
 

Trójkolorowy „sernik” z nerkowców z borówkami lub jagodami

Trójkolorowy „sernik” z nerkowców z borówkami lub jagodami

 

Muffinki z czerwonymi porzeczkami

Muffinki z czerwonymi porzeczkami

 

NAPOJE

Brzoskwiniowo-morelowe lassi na jogurcie sojowym

 Brzoskwiniowo-morelowe lassi na jogurcie sojowym

 

Smacznego!