Wszystkich amatorów wegańskiej i bezglutenowej kuchni serdecznie zapraszam do krakowskiej restauracji Spółdzielnia Organic Bar & Take-away, gdzie od soboty, 28 czerwca, do końca lipca można skosztować moich potraw. Przekąski, zupa, dania główne, desery i napój, dla każdego coś dobrego!
To było nie lada wyzwanie! Nie dość, że menu bezglutenowe (z tym bym sobie poradziła) i oczywiście, jak to u mnie, bezcukrowe, bezgotowcowe, bezE-dodatkowe, bezgumoguarowe :), to jeszcze wegańskie. Zazwyczaj gotuję i piekę bez krowiego nabiału lub nawet bez żadnego zwierzęcego mleka czy sera, ale jajka wykorzystuję dość często. Wcale nie jest łatwo je zastąpić i żadne rozgniecione banany, skrobia kukurydziana, zaparzone siemię lniane ani inne cuda nie pomagały… W dodatku menu było tworzone przy permanentnym braku czasu, ale udało się wszystko dopiąć i mam nadzieję, że będzie wam smakowało!
Dań z mojego menu możecie skosztować w Spółdzielni Organic Bar & Take-away przy ul. Meiselsa 11 w Krakowie w ramach projektu Blogger’s Food – Blogerzy Gotują. Będzie tam gościć tylko w lipcu, więc trzeba się spieszyć! Zróbcie sobie miłą wakacyjną wycieczkę 🙂
A co dokładnie znalazło się w moim menu?
PRZEKĄSKI
Tabbouleh z quinoa
Placuszki cukiniowo-botwinkowe podawane z hummusem
(przepis na placuszki tutaj)
ZUPY
Marokańska harira z tofu i świeżą kolendrą
(przepis tutaj, w Krakowie będzie serwowana nieco zmieniona wersja)
DANIA GŁÓWNE
Zapiekane cukinie z kaszą i warzywami
(przepis tutaj, w Krakowie oczywiście w wersji wegańskiej bez łososia)
Spaghetti z pesto z naci marchewki i słonecznika
Lasagne z nadzieniem szpinakowym i tofu-pomidorowym z wegańskim beszamelem
Wrapy warzywne z sosami
Czerwone warzywne curry z chrupiącym imbirem
DESERY
Jaśminowo-migdałowy pudding ryżowy z truskawkami i miętą
Trójkolorowy „sernik” z nerkowców z borówkami lub jagodami
Muffinki z czerwonymi porzeczkami
NAPOJE
Brzoskwiniowo-morelowe lassi na jogurcie sojowym