Postanowiłam zebrać w jednym miejscu moje wielkanocne przepisy z bloga oraz spis przepisów z książki „Święta bez pszenicy”, z rozdziału wielkanocnego. Dzięki temu dowiecie się, jakie pyszności możecie przygotować na zbliżające się święta 🙂 Jest tego bardzo, bardzo dużo, więc spieszcie się z decyzją, co ugotować i upiec w tym roku 😀
Na początek przepisy z blogu.
Oczywiście na święta możecie upiec także inne ciasta i ciastka, niekoniecznie typowo wielkanocne, ale zaprezentowane niżej przepisy na pewno najbardziej kojarzą się ze świętami 🙂
Babka czekoladowo-kasztanowa (bez glutenu, cukru, nabiału)
Babka kakaowo-różana (bez glutenu, cukru, wegańska)
Pascha jaglana (bez glutenu, cukru, wegańska)
Mazurek z musem czekoladowo-kardamonowym (bez glutenu, cukru, nabiału)
Mazurek śliwkowo-winny (bez glutenu, cukru, wegański)
Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową (bez glutenu, cukru, wegański)
Ciastka „tęczowe pisanki” (bez glutenu, cukru, wegańskie)
Kolorowe ciastka wielkanocne można przyrządzić też według przepisu na Ryżowe ciastka perskie (bez glutenu, cukru, nabiału), formując ciastka w kształt pisanek i używając do dekoracji różnobarwnych posypek.
„Serniczek” marchewkowo-waniliowy (bez glutenu, cukru, nabiału)
Zakwas owsiany na żurek (bez glutenu, wegański)
Przepisy z książki „Święta bez pszenicy”
Łącznie w książce jest dokładnie 261 przepisów, z czego ponad 240 jest beznabiałowych, a ponad 150 całkowicie wegańskich.
Na wielkanocny stół proponujemy 32 wytrawne potrawy, m.in. żurki na zakwasie i bez zakwasu, zupę chrzanową, potrawy jajeczne z jajkami i bez jajek, pasty, pasztety, kiełbaski oraz chlebowego baranka.
Na słodko mamy 42 przepisy, w tym na liczne mazurki (m.in. amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową, cygański, marcepanowo-pomarańczowy, śliwkowy i z musem czekoladowo-kardamonowym) babki i babeczki (np. babeczki „sernikowe”, z cydrem, babkę czekoladowo-kasztanową, miętowo-czekoladową i orzechową), paschy (także bezmleczne), ciastka i serniki.
Tak wyglądają niektóre z moich wielkanocnych książkowych propozycji:
Babka dyniowo-pomarańczowa (+ ciastka owsiano-pomarańczowe)
Babeczki bananowo-karobowe
Ciastka z quinoa
Mazurek śliwkowy + mazurek fistaszkowy (trójkąty)
Mazurek cygański + baranek chlebowy
Sernik jaglany z berberysem
Chleb śliwkowy, pasta bezjajeczna i bułeczki serowo-pieczarkowe
Zupa chrzanowa i kolorowe jajka
Żurek, chleb z namaczanych kasz oraz skwarki z tofu
Muffinki jarmużowe „łączka” z kolorowymi jajkami przepiórczymi
A oto pełny spis wielkanocnych potraw z książki świątecznej 🙂
Wytrawne
Awokadowe „jajko”
Białe kiełbaski majerankowe z indyka
Jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane z zielonym pesto
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Jajka w galarecie
Kolorowe jajka
Kotlety rybne
Muffinki jarmużowe „łączka”
Pasta bezjajeczna
Pasta jajeczna z pieczarkami
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pasta z łososia
Pasztet jaglano-pieczarkowy
Pasztet mięsny
Pasztet niby-mięsny
Pasztet z ciecierzycy i pieczarek
Pasztet z czerwoną kapustą
Pasztet z indyka
Pasztet z królika
Pasztet z soczewicy i jarmużu
Pieczarki faszerowane a la jajka
Zakwas żurkowy gryczano-owsiany
Zakwas żurkowy gryczany
Zakwas żurkowy owsiany
Zupa chrzanowa
Zupa ze świeżych grzybów
Żurek chrzanowy (bez zakwasu)
Żurek gryczano-kukurydziany
Żurek na zakwasie
Żurek ogórkowy
Na słodko
„Bakaliowiec” z galaretką
Babeczki „sernikowe”
Babeczki bananowo-karobowe
Babeczki z cydrem
Babeczki z czekoladą
Babeczki z resztek
Babka bananowo-daktylowa
Babka czekoladowo-kasztanowa („truflowa”)
Babka dyniowo-pomarańczowa
Babka makowa
Babka miętowo-czekoladowa
Babka migdałowo-cytrusowa
Babka orzechowa
Babka „zebra” w czekoladzie
Baranek wielkanocny chlebowy
Baranek wielkanocny słodki
Ciastka jaglane
Ciastka majonezowe
Ciastka „tęczowe pisanki”
Ciastka topinamburowe
Ciastka z quinoa
Ciasto z wiśniami i nutą topinamburu
Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową
Mazurek cygański
Mazurek dżemowo-czekoladowy
Mazurek dżemowy
Mazurek fistaszkowy
Mazurek kokosowy z bananami
Mazurek marcepanowo-pomarańczowy
Mazurek muszkatołowy
Mazurek śliwkowy
Mazurek z musem czekoladowo-kardamonowym
Mazurek z pianką
Pascha jaglana
Pascha miodowa
Pascha narkowcowo-pistacjowa
Pascha z tofu (jedwabista)
Przekładaniec śmietankowo-galaretkowy z brzoskwiniami
Sernik jaglany z berberysem
Sernik z budyniem
Sernik z kakaową kruszonką
Sernik z wiśniami na zimno
Śmietanowiec
W rozdziale bożonarodzeniowym oraz w dwóch pozostałych książkach („Kuchnia polska bez pszenicy” oraz „Bez pszenicy na każdą okazję”) znajdziecie także wiele przepisów, które można wykorzystać na święta, m.in. serniki, ciastka, pieczywo czy pasztety.
Smacznego! I wesołych świąt 🙂