Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Recenzje :: Różności
ciasta kruche | czekolada | na słodko | wypieki

Mazurek z musem czekoladowo-kardamonowym (bez glutenu, cukru, nabiału)

23 marca 2017

Zbliża się Wielkanoc, więc w najbliższym czasie wrzucę na blog kilka przepisów, które możecie wykorzystać w czasie świąt. Choć akurat to ciacho równie dobrze można przygotować na dowolną okazję lub wtedy, gdy przyjdzie ochota na coś bardzo kremowego, delikatnego i czekoladowego. Czyli często 😀 Pyszne kruche ciasto, delikatny mus czekoladowo-kardamonowy i morelowe przybranie – najprawdziwsze niebo w buzi ❤ Mazurek jest bezglutenowy, bezcukrowy i opcjonalnie beznabiałowy. Przepis znalazł się także w mojej książce „Święta bez pszenicy”. Na zdjęciu mazurek czekoladowo-kardamonowy (ciemny) w towarzystwie mazurka kokosowego z bananami (jasny, przepis również jest w książce). Gorąco polecam! Więcej wielkanocnych inspiracji, wręcz całe mnóstwo, znajdziecie w książce 🙂

Gluten-free, sugar-free, optionally dairy-free, traditional easter shortcrust cake with chocolate and cardamom mousse.

 

Na formę o wymiarach 28 x 22 cm

Kruche ciasto
100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
60 g mąki z teff
40 g mąki amarantusowej
100 g masła (może być kozie) lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
100 g jogurtu (może być kozi lub sojowy naturalny, np. Sojade)
60 g ksylitolu, zmielonego na puder
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Krem kardamonowy
160 g gorzkiej czekolady 90%
300 ml gęstego mleczka kokosowego (zamiennie słodka śmietanka)
1 jajko + dwa żółtka
6 łyżek ksylitolu
5-6 łyżeczek mielonego kardamonu
szczypta soli

dodatkowo: 200 g suszonych, niesiarkowanych moreli lub gęsty domowy dżem morelowy
kilka suszonych moreli i ziarna kardamonu (do dekoracji)

Morele zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę lub dłużej. Przełóż na sitko, odsącz. Wrzuć do blendera i zmiksuj całość na gładką masę.

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto, dodaj pokrojone na kawałki masło lub margarynę i palcami wgnieć tłuszcz w suchą mieszankę. Na końcu dodaj jogurt i zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż nim formę do pieczenia o wymiarach 28 x 22 cm i piecz w piekarniku nagranym do 200°C przez 16-18 minut. Na nieco przestudzonym cieście rozsmaruj równo zmiksowane suszone morele lub dżem morelowy.

Przygotuj mus czekoladowy. Do rondelka wlej mleko kokosowe lub śmietankę, wsyp kardamon, dokładnie wymieszaj. Wrzuć pokruszoną czekoladę. Umieść rondelek na garnku z gotującą wodą i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj, odstaw do przestudzenia.

Jajka ubij z ksylitolem i dodaj do lekko ciepłej czekoladowej masy (jeśli będzie za gorąca, jajka się zetną!). Szybko wymieszaj, wlej mus na warstwę morelową i zapiekaj ciasto w piekarniku nagrzanym do 150°C przez mniej więcej 22 minuty.

Wyjmij mazurek z piekarnika i odstaw do całkowitego przestudzenia. Wierzch udekoruj pokrojonymi morelami i nasionami kardamonu. Przechowuj w lodówce i podawaj schłodzony. Krój ostrym nożem zanurzonym we wrzątku.

 

Przy okazji polecam także dwa inne mazurki, które są na blogu:

amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową

 

mazurek śliwkowo-winny