Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | czekolada | na słodko | wypieki

Babka czekoladowo-kasztanowa (bez glutenu, cukru, nabiału)

4 kwietnia 2017

Rok temu zaproponowałam na blogu wegańską i bezglutenową babkę kakaowo-różaną, która jest absolutnie fenomenalna 🙂 A w tym roku mam coś równie dobrego! Babkę czekoladowo-kasztanową, o konsystencji – jak ja to nazywam – „truflowej”. Pychota ❤ Babka jest bezglutenowa, bezcukrowa i opcjonalnie beznabiałowa. Oczywiście baaaardzo czekoladowa 😀 Przepis znalazł się także w mojej książce „Święta bez pszenicy”, w towarzystwie mnóstwa innych fantastycznych przepisów na Wielkanoc i nie tylko.

Gluten-free, sugar-free, optionally dairy-free, traditional easter cake with chocolate and chestnut flour.

 

Na formę z kominem, o średnicy 16 cm

Ciasto
140 g mąki kasztanowej
60 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
60 g mąki orzechowej (dowolnej)
170 ml mleka (może być kozie lub dowolne roślinne)
50 g miękkiego oleju kokosowego (zamiennie wegańska margaryna Alsan-Bio lub masło)
70 g ksylitolu
3 łyżki kakao lub karobu
3 jajka
2 łyżki rumu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Warstwa czekoladowa
130 g gorzkiej czekolady 90%
50 g oleju kokosowego, wegańskiej margaryny Alsan-Bio lub masła
8 kropel stewii fluid (opcjonalnie)

Polewa
50 g gorzkiej czekolady 90%
30 g oleju kokosowego, wegańskiej margaryny Alsan-Bio lub masła

 

 

Jajka ubij z ksylitolem na pulchną masę. Dodaj mleko, olej kokosowy i rum (jeśli nie chcesz używać alkoholu, dolej dodatkową łyżkę mleka, wody lub aromatycznego ekstraktu). Dokładnie wymieszaj. W osobnej misce połącz suche składniki: mąki, kakao, przyprawy i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypuj stopniowo do jajecznej masy i dokładnie wszystko wymieszaj.

Składniki na warstwę czekoladową włóż do miski i ogrzewaj w kąpieli wodnej, by czekolada (drobno pokrojona) całkowicie się rozpuściła. Wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. Masa nie może być gorąca, ale musi pozostać w miarę płynna.

Wlej cienką warstę ciasta do formy na babkę z kominkiem o średnicy 16 cm. Środek ciasta polej dość obficie roztopioną czekoladą. Przykryj czekoladę następną warstwą ciasta, układając je delikatnie, tak by czekolada była zakryta. Znowu polej ciasto czekoladą, przykryj ciastem. Z podanych składników zrobisz 3-4 warstwy. Na końcu musi być ciasto dokładnie przykrywające czekoladę.

Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 minut. Przestudź i wyjmij z formy. Połóż na talerzu i polej gorącą polewą (czekoladę drobno pokrój, składniki rozpuść na parze i wymieszaj). Jeśli chcesz, posyp babkę posiekaną czekoladą, orzechami lub płatkami kasztanowymi. Babka w smaku przypomina trufle. Jest bardzo aromatyczna i sycąca.
 


 
A przy okazji zapraszam do mojego sklepiku z koszulkami (i nie tylko) 🙂 – msj.cupsell.pl. W ofercie m.in. wzory o tematyce bezglutenowej i wegańskiej.