Oto przepis na szybkie i bajecznie proste ciasto bez cukru, z użyciem jesiennych jabłek oraz innych ulubionych dodatków. Ja wybrałam świeży imbir, rodzynki oraz pestki dyni. Słodki chlebek jabłkowy upiekłam na oleju z pestek winogron (oczywiście nierafinowanym), nie zawiera więc masła. Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej, ale można je stosować zamiennie, w identycznych proporcjach. Uwielbiam, kiedy w domu pachnie gorące ciasto z jabłkami. Znika błyskawicznie! Kilka “kromek” i już go nie ma… Najlepiej od razu upiec dwa 🙂
Sweet apple bread with ginger, raisins and pumpkin seeds. No sugar and butter added.
Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Mąkę orkiszową można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego miksu mąk bg o naturalnym składzie.
Składniki (na jedną keksówkę)
Z | 100 ml oleju z pestek winogron 2 jajka 6 łyżek ksylitolu 10-15 kropel stewii fluid 70 g rodzynek* 30 g pestek dyni (można użyć dowolnych orzechów lub ziaren) |
M | 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego anyżu |
W | 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli |
D | 260 g mąki orkiszowej 200 ml soku jabłkowego (może być z kartonu, ale niesłodzony) 2-3 jabłka |
O | 2 szczypty kurkumy |
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w grube plastry. Przygotować ciasto.
Do jednej miski wsypać po kolei cynamon i anyż, proszek z sodą oraz mąkę. Wymieszać suche składniki.
W osobnej misce ubić lekko żółtka, ksylitol i stewię. Wlać olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodać szczyptę cynamonu, dla zachowania przemian, oraz szczyptę soli. Do masy wlać sok jabłkowy, wymieszać. Masa powinna być dość rzadka. Dodać mąkę oraz kurkumę, dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Później dodać rodzynki oraz pestki dyni. Na końcu ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Połączyć delikatnie, ale w miarę szybko za pomocą drewnianej łyżki.
Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną pergaminem lub do formy silikonowej**. Na cieście delikatnie ułożyć plastry jabłek, jak najciaśniej. Na owoce wylać resztę ciasta, a na wierzchu ułożyć znowu plastry jabłek, np. w dwóch rzędach pod ukosem – wtedy utworzy się ładny wzorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Kroić “kromki” i zajadać!
* Rodzynki kupowane w sklepie najczęściej są konserwowane dwutlenkiem siarki (E220), który zapobiega ciemnieniu owoców. Może on wywołać u osób wrażliwych uciążliwe migreny, bóle brzucha i nudności. Ponieważ E220 dodaje się do wielu produktów, może się okazać, że zjadamy go dość dużo… Jeśli nie uda wam się kupić niesiarkowanych rodzynek, warto wypłukać je przed użyciem w gorącej wodzie, by pozbyć się konserwantu.
** Wszystkie muffinki i keksy piekę w formach silikonowych tej firmy, posiadających europejski znak kontaktu z żywnością i atest PZH. Jestem bardzo zadowolona z wyników. Poza tym korzystanie z tych form jest niezwykle łatwe i przyjemne. Wypieki (i nie tylko) wprost z nich wyskakują i nie trzeba ich za każdym razem szorować 🙂
Ponieważ w przepisie wykorzystany jest cynamon, a także rozgrzewający imbir oraz anyż, dodaję chlebek jabłkowy do akcji “Cud, miód i cynamon”: