Zbliża się Tłusty Czwartek, więc trwają intensywne prace na idealnymi bezglutenowo-bezcukrowymi pączkami, oponkami, faworkami i innymi tłustymi przysmakami do naszej następnej książki. Przyznaję, nie jest to moje ulubione kulinarnie święto. Nie przepadam za smażeniem w głębokim tłuszczu. I nie lubię lukru na pączkach. Jedynym naprawdę przyjemnym tłustoczwartkowym wspomnieniem z czasów młodości są dla mnie oponki serowe. Uwielbiałam je! Świeżo usmażone, lekko ciepłe, delikatnie posypane cukrem pudrem. Teraz w mojej kuchni pojawiły się nieco inne serowe oponki, gryczano-owsiane, na kozim twarożku (a także na tofu :), posypane pudrem ksylitolowym. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu, nieco przestudzone, więc nie zostawiajcie ich na później :))
Gluten free & sugar free goat cheese or tofu donuts with buckwheat flour and oatmeal. Sprinkled with powdered xylitol.
Uwaga! Poniższy przepis został nieco zmodyfikowany po kolejnych próbach smażenia. Usunęłam mąkę ziemniaczaną, zmieniłam nieco proporcje mąki i wykorzystałam mąkę gryczaną pełnoziarnistą (oponki są jeszcze smaczniejsze). Powstała także wersja beznabiałowa na silken tofu.
Na 16 sztuk
100 g kremowego naturalnego twarożku (może być kozi, zamiennie silken tofu*)
15 g masła (może być kozie, zamiennie wegańska margaryna Alsan-Bio lub olej kokosowy)
140 g pełnoziarnistej mąki gryczanej lub 80 g mąki gryczanej i 60 g bezglutenowych płatków owsianych zmielonych na mąkę
20 g ksylitolu, zmielonego na puder (+ do posypania)
1 jajko
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
olej do smażenia
W misce połącz mąki z ksylitolowym pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj ser i jajko, dokładnie wymieszaj wszystko mikserem, drewnianą łyżką lub dłonią. Ciasto będzie lekko klejące. Odstaw je na 5 minut.
Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość mniej więcej 8 mm. Wycinaj kółka o średnicy 6 cm, za każdym razem zanurzając foremkę w mące. Na środku każdego kółka wytnij malutki otwór. Usuń nadmiar ciasta wokół wykrojonych kształtów. Masa po kilkukrotnym zagniataniu i wałkowaniu stanie się bardziej kleista. Jeśli będzie zbyt kłopotliwa, posyp ją odrobiną mąki i delikatnie wgnieć ją w ciasto. Nie dodawaj za dużo mąki, bo oponki nadmiernie stwardnieją.
Jedną dłonią unoś folię do góry i pojedynczo, po kolei przekładaj oponki na drugą dłoń. Wrzucaj na rozgrzany głęboki olej i smaż, aż będą lekko brązowe. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca i od razu przełóż na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ułóż oponki na paterze i posyp ksylitolowym pudrem. Smakują najlepiej zaraz po usmażeniu i lekkim przestygnięciu, kiedy są mięciutkie i pulchne.
* W zależności od rodzaju mąki i wilgotności tofu, może być konieczne dodanie nieco większej ilości mąki (dodatkowe 10-20 g). Jeśli używasz tofu, dodaj do oponek odrobinę ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku, aby smak był bardziej wyrazisty.