Ten prosty, niepozorny placek jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Na ciepło, zaraz po upieczeniu, smakuje niemal jak… sernik! 🙂 Zamiast migdałów możesz użyć dowolnych innych orzechów lub ich mieszanki. Jeśli orzechy będą nieblanszowane, warstwa środkowa będzie ciemniejsza niż ta na zdjęciach. Bardzo polecam polanie ciasta duża ilością polewy czekoladowej, która świetnie podbija jego smak (tym razem miałam tylko odrobinę czekolady pod ręką, stąd jedynie kreseczki polewy na moim cieście). Smacznego! 🙂
Składniki
Ciasto
100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
50 g bezglutenowych płatków owsianych zmielonych na mąkę
50 g płatków teff lub drobnej kaszki kukurydzianej
50 g mączki migdałowej
20 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
150 g masła lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
70 g naturalnego masła migdałowego
120 g naturalnego jogurtu (może być roślinny) lub kwaśnej śmietany
8 kropel stewii fluid (opcjonalnie, do dosłodzenia)
1 płaska łyżka karobu lub kakao
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
Nadzienie
300 g blanszowanych migdałów
120 g ksylitolu, zmielonego na puder
10 kropel stewii fluid (opcjonalnie, do dosłodzenia)
6 jajek
2 łyżki amaretto
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Wszystkie suche składniki na ciasto wsyp do miski lub na stolnicę i dokładnie wymieszaj. Dodaj jogurt, stewię, masło migdałowe oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę. Szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie równe części (najlepiej je zważyć).
Formę o wymiarach 28 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłóż formę z papierem. Wyjmij z formy i powtórz czynność z drugą połową ciasta. Włóż oba płaty ciasta do formy i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj nadzienie
Migdały zmiel w maszynce przez drobne sitko lub zmiksuj w blenderze, aż masa stanie się kleista (może to potrwać kilka minut).
Żółtka utrzyj w misce z pudrem ksylitolowym na jasną, puszystą masę. Dodaj stewię i amaretto, wanilię oraz zmielone migdały. Dokładnie wszystko wymieszaj. Masa będzie dość gęsta i klejąca. Na końcu, partiami, dodawaj białka ubite na sztywną pianę. W miarę delikatnie połącz je z masą jajeczno-migdałową za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej trzepaczki. Nadzienie ostatecznie będzie dość rzadkie.
Migdałowe nadzienie wylej na jeden płat ciasta położony na dnie formy. Na wierzchu nadzienia delikatnie połóż drugi rozwałkowany placek. Możesz przeciąć go na pół i ułożyć na nadzieniu w dwóch częściach (tak będzie łatwiej).
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Wyjmij i odstaw do przestudzenia. Polej obficie czekoladową polewą.