Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
chemia w żywności | na słodko | podstawowe

Ksylitol waniliowy / vanilla xylitol

30 kwietnia 2014
Ksylitol waniliowy

Dziś przepis bardzo prosty, ale niezwykle przydatny. Waniliowy ksylitol to wspaniały zamiennik cukru waniliowego. Czy raczej waniliNowego – przez ponad 10 lat kupowałam go w sklepie i nigdy nie zauważyłam tej podejrzanej pisowni. A pamiętacie aromaty w maleńkich buteleczkach? Uwielbiałam je jako dziecko. Były jak największe kuchenne skarby! Brrr… Teraz zamiast cukru zdrowy ksylitol, a zamiast sztucznego wanilinowego aromatu najprawdziwsza, świeża wanilia. Aromatyzowanym ksylitolem można słodzić napoje, desery, masy, kremy i przetwory (np. truskawkowy mus z wanilią, mmm), ciasta i ciasteczka. A nawet dodać odrobinę do obiadu, w odpowiednim połączeniu. Uwielbiam wanilię zwłaszcza w wypiekach. Najczęściej używam gęstego ekstraktu, świeżej laski wanilii albo ususzonej i zmielonej na proszek, ale waniliowy ksylitol zawsze mam w słoiczku i chętnie posypuję nim np. wierzch ciastek.

Easy to make homemade vanilla xylitol recipe. Healthy, tasty and so aromatic!
 
Składniki

Z 200 g ksylitolu
4 świeże, „mięsiste” laski wanilii (można dać więcej)

Uwagi odnośnie składników
Laski dostępne w sklepach, pakowane pojedynczo w plastikowe tubki i kartonowe opakowania, są bardzo drogie, kosztują nawet ponad 8 zł za sztukę. W sklepach internetowych można zamówić dobrej jakości laskę wanilii już od 1-2 zł za sztukę. Ksylitol, oczywiście tylko oryginalny, fiński brzozowy, również warto zamawiać internetowo. W marketach opakowanie 200 g kosztuje nawet ponad 25 zł, a online można zamówić ekonomiczną kilogramową paczkę dobrego ksylitolu za ok. 30 zł, bez dodatkowych kosztów wysyłki.

Przygotowanie
Laski wanilii, najlepiej grube, długie, lśniące i „mięsiste”, rozciąć na pół i tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Łupiny przeciąć na dwie lub trzy części.

Ksylitol – w formie kryształków lub zmielony w młynku na puder – wsypać do szklanego słoika lub pojemnika z pokrywką. Do ksylitolu wrzucić wydrążone ziarenka oraz waniliowe łupiny. Zamknąć słoik i energicznie nim poruszać, by wanilia dotarła także na spód i dokładnie wymieszała się z ksylitolem. Jeśli utworzą się grudki z wanilii, rozetrzeć je palcami i wymieszać z ksylitolem.

Tak przygotowanego waniliowego ksylitolu można używać od razu, ale najlepiej odstawić szczelnie zamknięty słoik na 1-2 tygodnie. Po tym czasie wyciągnąć waniliowe łupiny albo zostawić je w słoiku (wedle uznania).

Używać jak zwykłego cukru waniliowego, do ciast, deserów albo słodzenia i aromatyzowania napojów.