Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki

Pistacjowy sernik z tofu / Pistachio tofu cheesecake

25 lutego 2013

Uwielbiam serniki, ale nadmiar nabiału zdecydowanie nie jest korzystny… Jakiś czas temu zrobiłam pierwszy eksperyment z sernikiem z tofu, zwanym przez niektórych tofurnikiem. Smak był… taki sobie 🙂 Sernik był za mało słodki (wiadomo, bez cukru) i za mało aromatyczny (dałam tylko trochę wanilii i kakao), przez co smak tofu zdominował całość. Zjadłam go do końca, ale właściwie sama 🙂 Sernik z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, bardzo delikatny i… zielonkawy (dzięki pistacjom). A do tego bezglutenowy. Smak tofu jest minimalnie wyczuwalny, dzięki wanilii, pistacjom i sporej dawce słodzideł. Bardzo udany eksperyment, bezcukrowy, bezmleczny i bezglutenowy. Gorąco polecam! Kolejne wypieki z tofu na pewno będą się tu co jakiś czas pojawiać. Przepis bez glutenu, bez nabiału i bez cukru.

Amazing tofu cheesecake with pistachio and vanilla. Gluten, sugar and dairy-free!
 

Pistacjowy sernik z tofu

Składniki (tortownica 20-22 cm)

Z 550 g naturalnego tofu
80 g obranych niesolonych pistacji
2 duże jajka (lub 3 małe)
1 łyżka oleju z pestek winogron (niekoniecznie)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
80 g ksylitolu
20-35 kropel stewii fluid (do smaku)
M 1 łyżka ekstraktu z wanilii
W malutka szczypta soli morskiej
sproszkowana spirulina (na końcu noża, dla wzmocnienia koloru)
D odrobina soku z cytryny
O szczypta kurkumy

Pistacje zmiksować na gładką masę (ja robię to w pojemniku od blendera). Może to potrwać kilka minut. Jeśli orzechy nie będą chciały się ładnie zmiksować, można dodać łyżkę oleju.

Tofu zmielić w maszynce lub zblendować na gładką masę, dodać jajka, ksylitol oraz dodatkowo stewię, a następnie mąkę ziemniaczaną i pistacje. Doprawić wanilią, szczyptą soli. Ewentualnie dodać także sproszkowaną spirulinę, aby zielony kolor był bardziej intensywny (bądźcie jednak ostrożni, aby od spiruliny sernik nie nabrał specyficznego zapachu). Na końcu dodać sok z cytryny i kurkumę. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zawijając nadmiar papieru. Dzięki temu brzegi są artystycznie nierówne 🙂 Ale równie dobrze można pominąć papier w ogóle, ewentualnie lekko nasmarować boki tortownicy masłem lub, najlepiej, użyć formy silikonowej. Masę przelać do formy, wyrównać (upiecze się z widocznymi wszystkimi niedoskonałościami wierzchu!). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40-45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Przechowywać w lodówce.

Pistacjowy sernik z tofu