Na Kuchennym Progu

Przepisy na potrawy bez glutenu, cukru, nabiału :: Książki kulinarne i dziecięce :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | torty | wypieki | wypieki i desery z warzywami | z owocami

Torcik szpinakowy z waniliowym kremem i owocami (bez glutenu, nabiału, cukru)

16 maja 2017

 

Międzynarodowy Dzień Celiakii (16 maja) to dobry dzień na podzielenie się przepisem na bezglutenowy tort szpinakowy ❤ Tort bardzo zdrowy, bo i bez cukru, i bez nabiału,  z przewagą pełnoziarnistej mąki gryczanej i owocowym przybraniem. Robi wrażenie na dorosłych i na dzieciach, nie tylko za sprawą koloru, lecz także smaku 🙂 A smakuje wybornie! Można go wykorzystać zarówno na Dzień Matki, jak i na Dzień Dziecka. Oraz na urodziny, imieniny i na różne inne okazje. Przepis znalazł się także w książce „Bez pszenicy na każdą okazję”, w rozdziale urodzinowym. Smacznego!

Spinach birthday cake with vanilla filling and fresh fruit (gluten-free, dairy-free, sugar-free).

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 16-17 cm)

Ciasto
200 g świeżych liści szpinaku (bez ogonków)
50 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
50 g białej mąki ryżowej
30 g mąki kukurydzianej
100 g oleju
80-100 g ksylitolu
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
skórka otarta z ½ cytryny lub z 1 limonki
po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej wanilii
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Krem
240 g gęstego mleczka kokosowego
100 g masła lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
50 g ksylitolu
35 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki mielonej wanilii

dodatkowo (do dekoracji):
dowolne sezonowe owoce w różnych kolorach, np. mango, maliny, truskawki, jagody, porzeczki
listki mięty
odcięte z wierzchu szpinakowe ciasto (do pokruszenia)

 

 

Upiecz ciasto

Umyty i dobrze osuszony szpinak zmiksuj w blenderze na gładki krem, razem z sokiem z cytryny lub limonki. Jeśli szpinak nie będzie chciał się zmiksować, dodaj trochę oleju (łącznie dodaj do ciasta 100 g oleju).

W misce wymieszaj suche składniki: mąki, przyprawy oraz proszek do pieczenia. W osobnej, dużej misce ubij jajka z ksylitolem na pulchny, jasny krem. Ubijaj na średnich lub wysokich obrotach miksera. Nastepnie stopniowo wlewaj olej, wciąż ubijając. Na końcu dodaj zmiksowany szpinak oraz skórkę z cytryny lub limonki i wymieszaj całość.

Przelej ciasto do tortownicy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 55-60 minut, do suchego patyczka. Po ok. 40 minutach pieczenia przykryj ciasto papierem lub folią aluminiową (uważaj, by nie dotykała ciasta), żeby zanadto się nie przypiekło. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do lekkiego przestudzenia, następnie zdejmij boczną obręcz i całkowicie wystudź. Zimne ciasto przekrój na 3 blaty. Wypukły wierzch odetnij (i zjedz lub zachowaj do dekoracji), by tort miał równą powierzchnię.

 

Przygotuj krem

W odrobinie mleka kokosowego odmierzonego do przygotowania kremu rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z wanilią. Kiedy mleko zawrze, zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Postaw garnek z powrotem na palniku i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż budyń zacznie bulgotać i gęstnieć. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego przestudzenia.

Tłuszcz utrzyj z ksylitolem na jasną, pulchną masę. Stopniowo, malutkimi porcjami dodawaj budyń i za każdym razem dokładnie zmiksuj krem (na średnich obrotach), aż masa będzie puszysta. Podziel krem na dwie równe części i odłóż odrobinę do dekoracji wierzchu.

 

Złożenie tortu

Pierwszy blat ciasta połóż na płaskim talerzu lub paterze i posmaruj połową kremu. Przykryj drugim blatem, dociśnij i posmaruj resztą kremu. Przykryj trzecim blatem.

Na środku zrób z odłożonego do dekoracji kremu rozetki lub inny wzorek, a następnie ułóż na nim świeże owoce. Na końcu posyp krem i owoce pokruszonym w dłoniach szpinakowym ciastem, odkrojonym wcześniej z wierzchu (do posypania potrzeba go niewiele, resztę możesz zjeść lub zamrozić w porcjach i wykorzystywać jako zieloną dekoracyjną posypkę do innych ciast lub deserów).

Wstaw tort do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Podawaj schłodzony.