Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta kruche | na słodko | wypieki | z owocami

Wegańska krucha tarta bezglutenowa z jabłkam i malinami / Gluten-free vegan apple tart with raspberries

25 sierpnia 2015

Wegańska krucha tarta bezglutenowa z truskawkami i malinami

Nad tym ciastem nie będę się długo rozpisywać. Jest po prostu pyszne! Jak zresztą każde ciasto z jabłkami 🙂 A z dodatkiem malin i garści borówek to już prawdziwy odlot! Ciasto jest bezglutenowe, bezcukrowe i wegańskie. Zamiast malin czy borówek można dodać do jabłek inne owoce, np. truskawki, jeżyny, jagody albo dowolne porzeczki. Każda wersja będzie pyszna 🙂 Kolor nadzienia widoczny na zdjęciu to oczywiście sprawka malin. English version later. Sorry…

Gluten free, sugar free, vegan apple tart with fresh raspberries and vanilla flavour.

 

Składniki (forma do tarty o średnicy 26 cm)

Ciasto
170 g mąki jaglanej (użyłam zmielonej kaszy jaglanej)
170 g mąki kukurydzianej
20 g zmielonego złocistego siemienia lnianego + 50 ml wrzątku
150 g wegańskiej margaryny Alsan-Bio lub masła
30 g ksylitolu, zmielonego na puder
1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Nadzienie
1 kg jabłek
150-200 g malin (mogą być mrożone, po rozmrożeniu i odsączeniu)
50-100 g jagód lub drobnych borówek amerykańskich (opcjonalnie)
20 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii

 

Wegańska krucha tarta bezglutenowa z truskawkami i malinami

 

Przygotuj ciasto. Siemię lniane zalej 50 ml wrzątku, przykryj i odstaw na kwadrans. Następnie okryj i nieco przestudź. Tłuszcz utrzyj w misce na gładką masę, dodaj zaparzone siemię oraz mąki wymieszane z ksylitolem i przyprawami. Zagnieć gładkie ciasto. Odważ 180 g ciasta i odłóż do położenia na wierzch. Resztą ciasta wyłóż formę do tarty – dno i brzegi. Nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Przygotuj nadzienie. W małej miseczce wymieszaj mąkę z cynamonem i wanilią. Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój miąższ na plasterki. Malin nie myj! Jeśli używasz rozmrożonych, dokładnie je odsącz. Jeśli dodajesz inne owoce, np. jagody, borówki, porzeczki, umyj je i również bardzo dokładnie odsącz. Możesz pozbyć się nadmiaru wody z powierzchni owoców za pomocą papierowego ręcznika.

Na podpieczonym cieście rozsyp równomiernie mieszankę mąki i przypraw. Następnie rozłóż połowę pokrojonych w plastry jabłek, układając je dokoła, jeden obok drugiego, w taki sposób, by po środku było więcej jabłek niż przy brzegach (powstanie „kopuła” z jabłek). Podczas pieczenia objętość jabłek znacznie się zmniejszy, więc nie obawiaj się, że jest ich za dużo. Jabłka posyp malinami, ewentualnie także borówkami lub innymi drobnymi owocami. Rozłóż resztę jabłek w taki sam sposób.

Odłożone ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami folii spożywczej na kształt okręgu o 2-3 cm większego niż średnica formy. Unieś ciasto razem z folią i delikatnie przenieś na ciasto, przykrywając nim owoce. Zlep brzegi górnej i dolnej warstwy ciasta. Nie przejmuj się, jeśli gdzieś zrobi się dziura. Jeśli zlepisz ciasto szczelnie, natnij je na górze w 2-3 miejscach ostrym nożem, by para miała ujście.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno!