Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
chemia w żywności | dania wegańskie | dania wegetariańskie | konkursy | zupy

Zupa brokułowo-kokosowa. I konkurs! / Broccoli and coconut soup

28 grudnia 2013
Williama Davisa z książki „Kuchnia bez pszenicy”

Po świątecznym łakomstwie, piernikach, makowcach, rybach, barszczach z uszkami, bigosach i wszystkich innych przysmakach, czas na coś zupełnie innego, lekkiego i zdrowego. Na przykład na prostą zupę brokułowo-kokosową według przepisu Williama Davisa z książki „Kuchnia bez pszenicy”. A żeby stary rok zakończył się miło, a nowy rozpoczął jeszcze milej, mam dla was konkurs z nagrodami od wydawnictwa Bukowy Las. Do wygrania egzemplarze książek Williama Davisa „Dieta bez pszenicy” oraz „Kuchnia bez pszenicy”!

Simple, healthy soup with broccoli and coconut. Wegan and gluten free.
 

Składniki (na 4 porcje)

Z 1/2 kg brokułów (dałam nieco więcej)
1 l warzywnego bulionu
400 ml mleczka kokosowego*
2 łyżki mączki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej można użyć masła)
M 1 por (biała część)
1/2 łyżeczki suszonego tymianku (lub świeżego w przemianie O)
pieprz
W sól
D sok z cytryny do smaku
O szczypta kurkumy

Z brokułów odciąć różyczki. Grube części łodyg obrać z twardej skórki i posiekać.

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojony na plasterki por oraz posiekane łodygi selera. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez 8 minut, aż por zmięknie.

Do podduszonych warzyw dodać łodygi brokułów i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 minut. Następnie dodać różyczki brokułów i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut.

Zmiksować zupę blenderem na gładki krem. W osobnej miseczce ubić  odrobinę mleczka kokosowego z mączką kokosową. Masę wlewać powoli do podgrzewanej zmiksowanej zupy, ciągle mieszając.

Dolać pozostałe mleczko kokosowe (dałam nieco mniej niż w oryginalnym przepisie), dodać suszony tymianek (jeśli używacie świeżego, należy dodać go na końcu, po kurkumie), gotować 3 minuty aż nieco zgęstnieje.

Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny i szczyptą kurkumy. Gotowe!

 
* Ideałem byłoby użycie świeżego mleka kokosowego, ale jeśli takim nie dysponujecie, wybierzcie w sklepie puszkę, która ma jak najkrótszy skład, np. mleko kokosowe i woda. Niestety, nie jest łatwo taką znaleźć… Większość kokosowych puszek ma dodatek takich „pyszności”, jak stabilizatory, emulgatory, regulatory kwasowości i konserwanty, a zawartość samego kokosa może się wahać od 30-40% do nawet 95%! Wybór jest prosty: im więcej kokosa tym lepiej, a za „polepszacze” serdecznie producentom dziękuję.

 
KONKURS

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na zupę brokułowo-kokosową oraz muffiny fistaszkowe z książki Williama Davisa „Kuchnia bez pszenicy”. Jeśli jeszcze jej nie macie albo nie znacie żadnej publikacji Davisa, zapraszam do udziału w konkursie. Do wygrania egzemplarze „Diety bez pszenicy” oraz „Kuchni bez pszenicy” od wydawnictwa Bukowy Las.

Co należy zrobić, aby wygrać jedną z nich? Prześlijcie na mój adres mailowy swoją propozycję zdrowego, lekkiego, bezglutenowego dania, idealnego na poświąteczny czas. Z wszystkich przepisów wybiorę cztery moim zdaniem najciekawsze. Zdjęcia są mile widziane, ale nie wymagane. Żadnego zdjęcia ani przepisu nie wykorzystam, pozostaną tylko do mojej informacji.

Macie czas do 5 stycznia włącznie. Wyniki podam 6 stycznia w tym wpisie. Z nagrodzonymi szczęśliwcami skontaktuję się mailowo w dniu ogłoszenia wyników.

Życzę powodzenia!

6.01.14 Bardzo dziękuję za wszystkie ciekawe przepisy! A oto lista nagrodzonych – “Dieta”: MartynaK, piotrmroz; “Kuchnia”: Krystek77, goskamal. Gratuluję pomysłów! Nagrody już do was wędrują 🙂