Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
dania wegańskie | dania wegetariańskie | na śniadanie | pasztety/pasty/nadzienia

Pasta z bobu i pestek dyni / Broad bean spread with pumpkin seeds

13 sierpnia 2013
Pasta z bobu i pestek dyni

Długo się zastanawiałam jak przemycić w kuchni bób. Uwielbiam jego smak, ale niestety nie każdy lubi pogryzać podgotowany bób, ze skórką lub bez. Niektórzy uciekają już na samo wspomnienie bobu, nie mówiąc już o zapachu unoszącym się w powietrzu podczas gotowania. Ale jeśli czegoś nie można zjeść w całości, wystarczy zrobić z tego pastę i dobrze przyprawić 🙂 Pasta z bobu, dyni, natki pietruszki i czosnku wyszła przepyszna. Smak bobu jest wyczuwalny, nie da się ukryć, ale czosnek i natka nieco go łagodzą. Jeśli bób jest ładny, młody, można zmiksować go ze skórkami.

Tasty broad bean spread with pumpkin seeds, garlic and parsley.
 

Składniki (na małą miseczkę)

W 1-1,5 szklanki bobu
sól
D garstka natki pietruszki
sok z cytryny do smaku
O 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
Z 4 łyżki pestek dyni (można dać więcej)
3 łyżki oliwy z oliwek
M 1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz

Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórek (jeśli są ładne i młode, można zostawić, przynajmniej część). Czosnek zmiażdżyć nożem i obrać.

Do blendera wrzucić po kolei wszystkie składniki i zmiksować na gładką pastę. Sprawdzić czy nie potrzeba więcej pieprzu lub soku z cytryny.

Jeśli dodacie więcej pestek dyni, warto dolać trochę oliwy, aby pasta nie była zbyt gęsta i łatwiej się miksowała. Gotowe!