Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
ciasta ucierane | na słodko | wypieki | z owocami

Piegusek z czereśniami / Poppy seed cake with cherries

5 sierpnia 2013
Piegusek z czereśniami

Makowe ciasto powstało z tęsknoty za pysznym pieguskiem, który piekła niegdyś moja mama. W wersji bez glutenu i bez cukru nie udało mi się uzyskać odpowiedniej konsystencji, więc wymyśliłam ciasto od nowa. Mąka ryżowa nadaje pieguskowi lekkości, mak przyjemnie zgrzyta pod zębami, a dodatek wanilii i świeże czereśnie na wierzchu świetnie kontrastują z całością. Piekłam to ciasto trzy razy pod rząd i nadal nam się nie znudziło 🙂

Delicious poppy seed cake with vanilla extract and fresh cherries. Gluten, sugar and dairy-free!

Składniki (tortownica 20-22 cm)

Z 3 jajka
60 g ksylitolu (można pominąć, ale z nim konsystencja jest lepsza)
20 kropel stewii fluid (lub do smaku)
100 ml oleju
100 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego, można pominąć)
M 150 g mąki ryżowej
2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
W 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
D 1 łyżka soku z cytryny
O 100 g mąki gryczanej
40 g suchego maku

Dodatkowo: czereśnie (lub wiśnie) do obłożenia

Piegusek z czereśniami

Czereśnie umyć, wydrylować, zostawić na sitku, aby obciekły. Zamiennie można użyć wiśni, a nawet owoców mrożonych (oczywiście po wcześniejszym rozmrożeniu i odsączeniu).

Jajka ubić w misce z ksylitolem i stewią (jeśli nie dodajecie ksylitolu, dodajcie trochę więcej stewii, ale najlepszy efekt daje połączenie obu tych słodzików). Gdy masa stanie się gładka i jasna, dodać olej, mleko (bez mleka ciasto również się uda, ale nieco trudniej będzie się je wyrabiać), ekstrakt waniliowy, sól i sok z cytryny. Wymieszać.

Do masy dodać mak oraz mąkę gryczaną, następnie dla zachowania przemian szczyptę ksylitolu, kroplę stewii albo odrobinę mleka ryżowego. Na samym końcu wsypać partiami mąkę ryżowa połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać ciasto, będzie dosyć gęste.

Przelać masę do wyłożonej papierem tortownicy. Na wierzchu bardzo gęsto ułożyć czereśnie, delikatnie wciskając je w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić i zajadać! Najlepsze gdy czereśnie są jeszcze ciepłe choć oczywiście ciepłe ciasto jest niezdrowe, ale raz na jakiś czas… 🙂

Piegusek z czereśniami