Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
lody i sorbety | na słodko | napoje

Sorbet truskawkowo-arbuzowy / Strawberry & watermelon sorbet

15 sierpnia 2013
Sorbet truskawkowo-arbuzowy

Bardzo rzadko jem lody czy sorbety. Właściwie odkąd zaczęłam zwracać uwagę na jakość pożywienia i jego wpływ na organizm, przestałam jeść (i pić) wszelkie zimne rzeczy. Żołądek bardzo się z nimi męczy, gdyż każdy zimny kęs czy łyk musi zostać w środku podgrzany do temperatury ciała. Ale ostatnie upały, z których się niezmiernie cieszę, sprawiły, że w mojej zamrażarce zagościł domowy sorbet. Niezwykle prosty i szalenie smaczny! Po co kupować sorbety, z niewiadomym składem, skoro można sobie zrobić własny, o dowolnym smaku i w dowolnej ilości. Kombinacja truskawek i arbuza idealnie nadaje się również na orzeźwiający koktajl!

Refreshing homemade strawberry-watermelon sorbet, simple and delicious!
 

Składniki (na mniej więcej 6-8 porcji)

D 1/2 kg truskawek
1-2 łyżki soku z cytryny
O szczypta kurkumy
Z 1/2 kg miąższu z arbuza (może być trochę więcej)
stewia do smaku
M listki świeżej mięty (do dekoracji lub do smaku)

Truskawki umyć, usunąć szypułki, osączyć na sicie. Z arbuza odkroić miąższ z samego środka, najsłodszy i najbardziej czerwony, wypestkować.

Truskawki włożyć do blendera, dodać sok z cytryny, szczyptę kurkumy (dla zachowania przemian) oraz pokrojonego na kawałki arbuza. Można też dodać stewię lub inne słodzidło, ale jeśli owoce są dojrzałe, sorbet będzie wystarczająco słodki. Na końcu, według uznania, wrzucić kilka listków świeżej mięty (można pominąć). Wszystko zmiksować na gładki koktajl. Oczywiście można go ze smakiem wypić 🙂

Przelać całość do dużego pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Schładzać przynajmniej trzy godziny. Mieszać widelcem co trzydzieści minut, a w ostatniej godzinie nawet co dwadzieścia lub piętnaście. Mieszanie jest bardzo ważne, zapobiega powstawaniu dużych kryształków lodu. Można mieszać łyżką, ale widelec dodatkowo rozbija kryształy.

Przed podaniem wyjąć sorbet i poczekać kilkanaście minut, aż nieco się odmrozi i będzie można swobodnie go nakładać. Udekorować listkami świeżej mięty, ewentualnie cząstkami arbuza i truskawkami.