Na Kuchennym Progu

Potrawy bez glutenu, cukru, nabiału, wegańskie :: Książki kulinarne i dziecięce :: Spotkania i warsztaty :: Recenzje :: Różności
dania wegańskie | dania wegetariańskie | zupy

Aromatyczna zupa krem marchewkowo-jaglana / Aromatic carrot & millet soup

5 września 2012
Aromatyczna zupa marchewkowa z kaszą jaglaną, czarnuszką i kaffirem

Dzisiejsza propozycja to wspaniała marchewkowa zupa-krem. Bardzo zdrowa i wegańska, bez śmietany, mąki czy innych niepotrzebnych dodatków. Za to z kaszą jaglaną, która jest niekwestionowaną królową wszystkich kasz. Niezwykły smak i aromat tej zupy kryje się jednak w przyprawach. Dobrze wszystkim znany czosnek, zdobywająca coraz większą popularność czarnuszka i niemal u nas nieznane liście kaffiru (to takie limonkowe liście laurowe) tworzą wraz z marchewką i prosem przepyszną, lekkostrawną zupę, od której nie można oderwać nie tylko łyżki, ale i… nosa!

Aromatic delicious carrot soup with millet, garlic, black cumin and kaffir. Easily digestible, very healthy and smells so good.
 

Składniki (na 6 porcji)

Z 6 dużych marchewek (ok. 800 g przed obraniem)
1-2 pietruszki (ok. 70 g)
bulwa selera (ok. 450 g)
150 g kaszy jaglanej
oliwa z oliwek do podsmażenia
M 1-2 cebule
mały kawałek pora (niekoniecznie)
3-4 średnie ząbki czosnku
1-2 łyżeczki czarnuszki (i trochę do podania)
2-4 suszone listki kaffiru*
pieprz
W 1-1 i 1/2 l wody (lub według uznania)
sól
D sok z limonki
natka kolendry (do podania)
O szczypta kurkumy
sproszkowana słodka papryka (niekoniecznie)

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą gorącą wodą, aby pozbyć się goryczy.

W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek oraz czarnuszkę. Podsmażyć, mieszając co jakiś czas, aby wydobyć piękny intensywny aromat. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler, a na końcu por. Chwilę przesmażać, uważając, by nie przypalić zawartości garnka.

Wrzucić do mieszanki liście kaffiru w całości, by łatwo było je później wyjąć. Zalać warzywa chłodną wodą – ilość zależy od preferowanej konsystencji zupy. Na początek wystarczy tyle, by warzywa były dobrze zakryte, później można dolać więcej. Gotować kilka minut, dodać sok z limonki oraz kurkumę, a następnie wypłukaną kaszę jaglaną. Przykryć garnek i gotować do miękkości składników.

Wyjąć kaffir. Zmiksować zupę blenderem na krem. Doprawić delikatnie pieprzem i solą. Ewentualnie dolać chłodnej wody, jeśli krem jest za gęsty, oraz dosmakować sokiem z limonki i odrobiną słodkiej papryki. Podaną w miseczkach zupę udekorować nasionami czarnuszki i posiekaną świeżą natką kolendry (natka pietruszki nie będzie dobrym zamiennikiem). Zupa ma naprawdę idealny, łagodny i naturalny smak.

* Liście kaffiru można kupić w sklepach z orientalną żywnością. Mają bardzo intensywny, limonkowo-korzenny aromat. Nie należy dodawać ich zbyt dużo, przynajmniej przy pierwszych próbach kulinarnych z ich użyciem. Nie można ich niczym zastąpić, ale jeśli nie macie jeszcze kaffiru, spróbujcie dodać do zupy skórkę otartą z limonki i odrobinę imbiru (1 cm świeżego korzenia lub 1/4 łyżeczki suszonego). Efekt będzie równie ciekawy.

Aromatyczna zupa marchewkowa z kaszą jaglaną, czarnuszką i kaffirem